19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Tahliye kararı yanlıştı

Yargıtay Ağca’nın tahliye kararını bozdu. Ağca’nın İtalya’da yattığı 19 yıl cezadan düşülmeyecek. Yargıtay Başsavcısı itiraz etmezse Ağca yeniden cezaevine girecek. 

Gazeteci Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliye edilmesi nedeniyle başlayan tartışmalara Yargıtay son noktayı koydu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “Mehmet Ali Ağca yanlış tahliye edilmiştir ve bu karar bozulmalıdır” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine Ağca’nın tahliyesini inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, oybirliğiyle infaz süresinin yanlış hesaplandığına karar verdi. Yargıtay, Ağca’nın Papa suikasti nedeniyle İtalya’da yattığı 20 yılın İpekçi cinayeti cezasından mahsup edilemeyeceğine hükmetti. Kararda ayrıca Ağca’nın kamuoyunda ‘Rahşan Affı’ olarak bilinen yasadan da yararlanamayacağı yer aldı.

Kararda “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi yerinde görüldüğünden, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesi uyarınca, Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının bozulmasına, diğer işlemlerin yapılması için dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi” denildi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin kararında Ağca’nın cezalarından, “öldürme” suçundan gözetim ve tutuklulukta geçirdiği 153 gün ile iade sırasında yolda geçirdiği 1 günlük sürenin indirilmesi gerekirken, İtalya’da geçirilen ve yanlış hesaplanan 20 yıl ile 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi’ne Dair Kanun uyarınca 10 yıllık sürelerin mahsubu sonucu erken koşullu salıverilmeye ilişkin Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına karşı yapılan itirazı reddeden Kartal 2. Ağır
Ceza Mahkemesi’nin hükmünün yerinde görülmediği kaydedildi.

BAŞSAVCI İNCELEYECEK
Karar, incilenmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’a gönderildi. Başsavcı Ok da itiraz etmezse karar Kartal Cumhuriyet Savcılığı’na iletilecek ve Ağca hakkında yakalama müzakkeresi çıkarılacak.

Mehmet Ali Ağca 12 Ocak’ta cezaevinden tahliye edilmiş, ancak bu karar başta Abdi İpekçi ailesi olmak üzere kamuoyunda geniş tepki toplamıştı. Tepkiler üzerine Adalet Bakanlığı, tahliye kararını yeniden incelenmesi için Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne göndermiştir.

AĞCA’NIN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR
Şu anda Mehmet Ali Ağca’nın nerede olduğu bilinmiyor. Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan bugün gazetecilerin soruları üzerine Ağca hakkında resmi bir izleme emri olmadığını açıklamıştı. NTV yayınına katılan Ağca’nın Avukatı ise kararın resmen kendilerine bildirilmediğini, müvekkilinin bugün Yargıtay’da yapılan duruşmaya katılmak istediğini açıkladı.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 18:24:00
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 13:03:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?