16
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Tartışmalı yasa geçti

AB uzmanlarının, "Adalet Bakanlığı'nın yargıç adaylarını belirleme sürecindeki rolünün kaldırılması" önerisine karşın, hâkim ve savcıların mesleğe Adalet Bakanlığı tarafından mülakatla alınması yolundaki yönetmelik hükmünü yasaya taşıyan teklif, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
Muhalefetin "yargının siyasallaşmasına yol açacağı" gerekçesiyle karşı çıktığı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin görüşmesi sırasında tansiyon zaman zaman yükseldi. 

Toplantıda şu görüşler dile getirildi:

Halil Ünlütepe (CHP-Afyonkarahisar): Parti devletine doğru bir gidişat var. Yakında Anayasa Mahkemesi'nin yapısında siyasallaşmaya gidebilecek, Danıştay'ın da yapısını değiştirecektir.
Hasip Kaplan (DTP-Şırnak): Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e inceleme zamanı kalmayacak. Cumhurbaşkanı, AKP'nin noteri mi? Bunu kabul ederseniz anayasa görüşmelerine girmeyiz. Bağımsız yargı ayaklar altına alınıyor. Bu, AKP'nin, yargıda siyasallaşma niyetini gösteriyor.
Hakkı Köylü (AKP Kastamonu): Neden siyasetçilerden bu kadar korkuyoruz? Yapılan atamaların, seçimlerin hepsini TBMM'deki üyeler yapsa çok daha iyi sonuç alırız.
İsa Gök (CHP-Mersin): O zaman barolar da atansın, kadılığa dönelim.
Hüsnü Tuna (AKP-Konya): Bazı savcıların hayat kadınlarıyla, çetelerle kasetleri kamuoyuna yansıdı. Tüm yargı mensuplarını tenzih ediyorum. Yargıda türban sürgünü, odalarında dini yayın dinleyenlerin sürgünleri unutulmuş değil.
Musa Sıvacıoğlu (AKP-Kastamonu): Bu yasanın hiçbir yerinde şeytan yok, her yerinde melek var.

'Çağdaş yaşam' çıktı
Teklifin, mülakatta adayın "çağdaş yaşam anlayışının" değerlendirileceğine ilişkin hükmü de, "çağdaş, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının değerlendirilmesi" şeklinde değiştirildi. Muhalefet bu değişikliğin, ileride başka iktidarlar döneminde, türbana engel gibi uygulamalara yol açabileceği endişesiyle yapıldığını savundu.
Öte yandan önergeyle, adaylık eğitimine başlayan, yürütme durdurulduğu için açıkta kalan 99 hakim adayının eğitimine devam etmesi, mülakatta başarısız olan idari hâkim adaylarının da yeniden mülakata alınmasının yolu açıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 14:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?