31
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Türk polisine ödül

Dünya çapında dört hacker'ı yakalamayı başaran Türk polisi, siber suçlar alanında en prestijli ödüle layık görüldü. 2008'in 'Siber Suç Mücadelecisi Başarı Ödülü' Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı'na verildi.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) 'dünyanın en becerikli hacker'ları arasında gösterdiği Ukraynalı Maksym Yastremsky, 'Segate' takma adını kullanan Ercan Fındıkoğlu, 'travma' lakaplı Dr. Nefik A. ile 'energyzer' nikli Metin C.'yi yakalayan Türk polisinin başarısı uluslararası alanda büyük ses getirdi. Siber alandaki Türk polisinin bu başarısı merkezi Amerika'da bulunan Ulusal Siber Adli Bilişim ve Eğitim Birliği (NCFTA)'nin ödülünü almasını sağladı. Ödül, Sen Diego şehrinde düzenlenen 'Dijital PhisNet Konferansı' sırasında verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü'nde görev yapan ve hacker operasyonlarını yöneten bir emniyet amiri de uluslararası konferansta sahte ATM/BTM düzenekleri ile pos cihazlarını imal eden 'ChaO' nikini kullanan Çağatay Evyapan'ın yakalandığı operasyonla ilgili bir sunum yaptı.

ABD ve Ukrayna'nın her yerde aradığı Maksym Yastremsky, 26 Temmuz 2007'de Antalya'da düzenlenen Şifre kod adlı operasyonla yakalanmıştı. Kemer'deki 5 yıldızlı bir otelde yakalanan Ukraynalı hacker'ın bilgisayarında 64 ülkeden 80 bin kişiye ait kredi kartı bilgisi çıktı. ABD, vatandaşı olmamasına rağmen kırmızı bültenle aradığı Yastremsky'nin iadesini istedi. Segate nikli Ercan Fındıkoğlu, travma Dr. Nefik A. ile energyzer nikli Metin C. de Sanal Deprem kod adlı operasyonla yakayı ele vermişti. Fındıkoğlu'nun bilgisayarından 1 milyon kişiye ait kredi kartı bilgisi çıkmıştı. ChaO nikli Çağatay Evyapan da 4 yıl süren takibin ardından Tuzla'daki lüks villada gözaltına alınmıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:09:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?