19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Tutuklamalar infaza dönüştü!

İstanbul Barosu dün ’tutuklamalardaki makul süreyi’ masaya yatırdı. Panelde konuşanlar, “Türkiye’de tutuklama süreleri makul değil; bir infaza dönüştü. İnsan hakları ihlali işleniyor” görüşünde birleştiler

İstanbul Barosu dün “CMK’da Tutuklama Kurumu ve Makul Süre” konulu bir panel düzenledi. Beyoğlu Orhan Apaydın Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Ergenekon’dan yargılanan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Avukat Önder Öztürel, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde Türkiye’de Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) tutukluluk kurumunun bir “eziyete” dönüştüğü ve “öne alınmış ceza” olduğu vurgulandı.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Muammer Aydın “Silivri’deki dava” olarak ifade ettiği “Ergenekon Davası” sanıkları hakkında insan hakları ihlali işlendiğini söyledi. Aydın, Ergenekon davasındaki sanıkların tutukluluk sürelerinin k abul edilebilir süreyi aştığını belirterek sanıkların yargılamalar esnasında temel insan haklarından faydalanamadıklarını söyledi. Aydın, şöyle devam etti:

’Tarihimizde böyle olmadı’

“Türkiye’de şu anda tartışılan dalga dalga gelen operasyonlar, binlerce sayfalık klasörler ve yüzlerce ek klasörden oluşan bir dava var. Ucu açık bırakılan bu soruşturmada sanıkların makul tutukluluk süresi hukuk tarihimizde hiç olmadığı kadar aşıldı. Anayasa’nın 19’uncu ve Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nin 5/3 ila 6’ıncı maddeleri bu davada açıkça ihlal edilmiştir. Sanıklar hangi fiil ve eylemden dolayı suçlandıklarını bile bilmiyorlar. Silivri’de şu anda devam eden davada geçen sene tutuklananlar bu Temmuz ayında hakim karşısına çıkarılacaklar. Bu tutuklama artık infaza dönüştü. Davadaki sanıklar için iddia edilen ’kuvvetli şüphe’için iddia edilenlerden daha kuvvetli deliller gerekir.”

Tutuklama istisna olmalı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise “Türkiye’de tutuklamalar haksızlıktır ve süreleri de makul değildir. Tutuklama kurumu ülkemizde bir eziyete dönüşmüştür. Yargılamada tutuksuz yargılama esastır ve tutuklama istisnadır” diye konuştu.

‘Bir insan sanık diye temel insanlık hakkından mahrum bırakılamaz’

Avukat Önder Öztürel konuşmasında “Türkiye’de tutukluluk süreci”nin kabul edilemez hale getirildiğini ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nin tutuklamada makul süreye ilişkin 5’inci ve adil yargılamaya ilişkin 6’ncı maddelerinin Türkiye’de geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Avukat Öztürel, şöyle konuştu: “CMK’nın 100’üncü maddesi kapsamında belirtilen suçlar için ifade edilen ’tutuklanabilir’ sözü aslında ’tutukla’ olarak yorumlanmaktadır. Tutuklama bir koruma ve tedbir ilkesidir ve geçicidir ancak ülkemizde bu kurum öne alınmış bir ceza kurumu haline getirilmiştir. Benim müvekkilim olan ve 2.5 ay önce tutuklanan Vatan Gazetesi İnternet Servisi Yöneticisi Aylin Duruoğlu hakkındaki iddianame henüz tanzim edilmedi. Bu insan haklarına aykırı, insan özgürlüğünü kısıtlayan haksız bir uygulamadır. Ceza mahkemelerinde insan, temel unsurdur. Sırf bir insan sanık diye temel insanlık haklarından mahrum bırakılamaz.”

PANELDE KİMLER KONUŞTU?

Beyoğlu Orhan Apaydın Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Ergenekon’dan yargılanan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Avukat Önder Öztürel, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmacı olarak yer aldılar.

Emre Öztürk - Vatan
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 16:05:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?