19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Yargıtay Türkler davasını bozdu

9. Ceza Dairesi, eski DİSK Genel Başkanı Türkler’in öldürülmesi davasında, sanık Ünal Osmanağaoğlu için verilen beraat kararını bozdu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in öldürülmesiyle ilgili davada, sanık Ünal Osmanağaoğlu hakkında verilen beraat kararını bozdu. Daire, Osmanağaoğlu’nun, Türkler’in öldürülmesini planlayan ve cinayeti işleyen ekibin içerisinde olduğuna hükmetti. Ancak bu karar bir yıl içinde kesinleşmezse, 30 yıldır devam eden dava zaman aşımına girecek.
Türkler’in 22 Mayıs 1980’de evinin önünde öldürülmesine ilişkin dava ilk olarak 12 Eylül askeri darbesinin ardından açılan MHP ana davasının bir parçası olarak görüldü.

19 yıl beklendi
Bu kapsamda, MHP lideri Alparslan Türkeş ve Yılma Durak gibi isimler de Türkler cinayetinin sorumluları olarak yargılandı. Ancak, bu dava beraatle sonuçlandı.
Türkler cinayeti nedeniyle Celal Adan, Abdülsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz, İsmet Koçak, İsmail Aydın Esi ve Ünal Osmanağaoğlu hakkında açılan dava, 29 yıldır devam ediyor. Davanın ilk aşamasında Karakuş ve Eryılmaz cinayeti işledikleri gerekçesiyle hapse mahkum edildi. Firari Osmanağaoğlu hakkındaki dava 1999’a kadar ele alınamadı. Aynı zamanda Ankara Bahçelievler’de yedi TİP’li öğrencinin öldürülmesi davasından da aranan Osmanağaoğlu, 1999’da yakalandı. 1999’dan sonra görülen Bahçelievler davasında müebbet hapse mahkum edilen Osmanağaoğlu’nun Türkler cinayeti davası tamamlanamadı.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı yerinde bulursa dosya yeniden Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gelecek. Daire, mevcut görüşünü değiştirmezse karar kesinleşecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 00:32:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?