25
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Yargıya internet yasağı

Adalet Bakanlığı’nın mesai saatleri içinde getirdiği internet yasağına hâkim ve savcılar tepki gösterdi.

Adalet Bakanlığı, mesai saatleri içinde hâkim ve savcıların internet kullanımına sınırlama getirdi. Sadece bazı resmi kurumların internet sitelerine erişime izin verildi. Uygulama, yargı mensuplarının tepkisini çekti.

Araştırma ve bilgi toplama haklarının engellendiği gerekçesiyle kısıtlamaya karşı çıkan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Adalet Bakanlığı’nı dava etmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de farklı adliyelerde görevli hâkim ve savcıların Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında 40 bini aşkın bilgisayar üzerinde internet erişimi son aylarda “yasaklı hale geldi”.

Yargı mensupları, e-postalarına ulaşamadıkları gibi, kişi, dava araştırmaları, güncel olayları takip etme, dava örneklerini inceleme gibi konuları internet üzerinden takip edemez hale geldi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, 21 Aralık 2009’da Adalet Bakanlığı’na bir yazıyla başvurarak internet kısıtlamasına son verilmesini istedi.

Bakanlığın gerekçesi

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ise talebe 12 Ocak 2010 tarihinde bir yanıt verdi. Yazıda, “UYAP Bilişim Sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek ve normal internet kullanım hizmetini verebilmeye devam edebilmek için sadece sistemin en yoğun kullanıldığı 09.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında kamusal görevlerle sınırlı internet kullanımı kaçınılmaz olmuştur.

Öğleden önceki 3 saatlik ve öğleden sonraki 3 saatlik süreler içerisinde gov.tr, edu.tr, org.tr, tsk.tr, mil.tr uzantılı web adresleri, bütün bankalar, mevzuat ve içtihat sitelerine erişim açıktır” denildi. YARSAV, “Bakanın internet erişimi kısıtlanıyor mu?” diye sordu

Şükran Pakkan - Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 15:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?