19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Yeşil'e, Musa Anter soruşturması

Diyarbakır Savcısı Özcan, 26 cinayet işledikleri gerekçesiyle 17 kişi hakkında, 'örgüt kurmak, adam öldürmek ve yaralamak' suçlarından soruşturma başlattı

Diyarbakır Savcısı Muammer Özcan, aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Musa Anter cinayeti zanlısı PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile askerlerin de bulunduğu 17 kişi hakkında soruşturma başlattı. Bir kısmı eski asker olan zanlıların, 'JİTEM' üyesi oldukları öne sürülen soruşturma dosyası, 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi. Dosyada, 1993'te faili meçhul cinayete kurban giden emekli binbaşı Ahmet Cem Ersever'in ismine de yer verildi.

Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Başsavcılığı'nın Diyarbakır Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine, JİTEM'ci oldukları öne sürülen 17 kişi hakkında, 'Suç işlemek için örgüt kurmak, adam öldürmek ve yaralamak'tan yeni soruşturma başlatıldı.

Özcan'ın hazırladığı soruşturma dosyasında, 1986'da PKK'dan kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan ve halen İsveç'te yaşadığı öne sürülen Aygan'ın, askerlik görevini Diyarbakır'daki Jandarma Asayiş Komutanlığı'nda yaptığı, daha sonra JİTEM'de sivil memur olarak görevlendirilip kendisine Aziz Turan adıyla yeni kimlik verildiği belirtildi.

Dosyada, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nda görevli oldukları belirtilen 17 kişinin, 1991-1996 yıllarında, HEP'in Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın ile Anter'in de aralarında bulunduğu 26 kişiyi kaçırıp sorguladıktan sonra öldürdükleri, eylemlerin Diyarbakır ve ilçelerinde olması nedeniyle Van Başsavcılığı'nın Diyarbakır Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu, cinayetlerin Aygan'ın yazdığı "İtirafçı-Bir JİTEM'ci anlattı" adlı kitapta da yer aldığı kaydedildi.

Zanlıların adları şöyle: İtirafçılar Abdulkadir Aygan, Fethi Çetin, Kemal Emlük, Selahattin Görgülü, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hanım Beyaz, Mustafa Deniz, Cemil Işık, binbaşılar Aytekin Özen, Abdulkerim Kırca, Yüzbaşı Tuna Yanardağ, uzman çavuşlar Uğur Yüksel, Abdulkadir Uğur, Astsubay Nuri Ateş ve istihbarat elemanı Mahmut Yıldırım.

JİTEM muamması

Bugüne kadar varlığı resmen kabul edilmeyen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele'nin (JİTEM), 1990'lı yıllarda devletin PKK ile mücadelesinde yetersiz kalmasından dolayı kurulduğu iddia ediiyor. PKK'ya parasal ve lojistik anlamda yardım eden birçok kişinin ölümünden sorumlu tutulan JİTEM'in, ordu içindeki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle, aralarında Binbaşı Cem Ersever'in de bulunduğu bir kaç üst duzey askeri yetkiliye suikast düzenlediği iddia ediliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 04:31:34
Güncelleme :5 Nisan 2006 Çarşamba 04:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?