22
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Yolsuzluk yapan ödüllendirilmiş

Enerjideki 'Mavi Hat' operasyonu öncesi Dünya Bankası'nın uyardığı ortaya çıktı.

Banka, gaz depolama projesindeki gecikmeler ve usulsüzlükler nedeniyle uyarıp Botaş'ı kara listeye alma girişiminde bulunmuş

BOTAŞ Genel Müdürlüğü bürokratları hakkında 'Mavi Hat Operasyonu' düzenlenmesine neden olan ihalelerin başında gelen 'Tuzgölü yer altı deposu projesi' nedeniyle, Türkiye'nin Dünya Bankası tarafından kara listeye alınma aşamasına geldiği ortaya çıktı.

Projeye 325 milyon dolarlık kredi desteği sağlayan Dünya Bankası'nın, ihalelerdeki usulsüzlük iddiaları ve projedeki gecikme nedeniyle, Enerji Bakanlığı ve Botaş yönetimini defalarca uyardı. Uyarılar dikkate alınmayınca, Dünya Bankası'nın krediyi askıya alma girişiminde bulunduğu belirlendi.

İŞTE DOSYANIN AYRINTILARI

MAVİ Hat Operasyonu kapsamında mercek altına alınan Tuzgölü yer altı deposu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlan dosyanın ayrıntıları şöyle: Mavi Hat Operasyonu'na konu olan ihaleler, Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından incelendi. Müfettişler, operasyona neden olan Tuzgölü yer altı deposu, Hanak ve Çorum Kompresör ihaleleriyle ilgili çok ayrıntılı rapor hazırlayarak Cumhuriyet Savcılığı'na sundu. Bu raporlar doğrultusunda operasyon kapsamında gözaltına alınan bürokrat ve müteahhitlerin ifadeleri alınıyor.

İncelemede, 20 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan ancak bir türlü start alamayan Tuzgölü fizibilite ihalesinin, Dünya Bankası ile Botaş yönetimini karşı karşıya getirdiği tespit edildi. Dünya Bankası'nın proje için Botaş'a 325 milyon dolarlık kredi verdiği, ancak ihaledeki 'pazarlıklar' nedeniyle krediyi iptal etme aşamasına geldiği belirlendi. Dünya Bankası'nın ihaleyle ilgili Botaş yönetimine bir çok uyarı mektubu gönderdiği belirtildi.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Enerji Sorumlusu İftikha Khalil imzasıyla kaleme alınan mektuplarda, ihaledeki gecikmelerden dolayı bankanın duyduğu rahatsızlık dile getirilerek, fizibilite ihalesinin gerçekleştirilmemesi halinde, bankanın krediyi iptal edeceği vurgulandı. 2007 yılının mart ayında gönderilen mektuplarda, kredinin iptal edilmekle kalmayıp, uluslararası kredilerde sadece Afrika ülkelerinin bulunduğu kara listeye, Türkiye'nin de ekleneceği kaydedildi.

Mektupta 'Size projeyi başlatmak için 6 Mart 2007 tarihine kadar süre tanıyoruz. Verilen süre içinde ihaleyi sonuçlandırmazsanız, banka, uluslararası kamuoyuna Botaş'ın yanlış ihale yaptığını ilan edecektir' denildi.

UYARI İŞE YARAMADI

Dünya Bankası'nın Tuz gölü ihalesiyle ilgili yaptığı tüm uyarılar, Botaş yönetimi tarafından dikkate alınmadı. Botaş, fizibilite ihalesini, 58 milyon dolarlık fiyatın çok yüksek olduğunu gerekçe göstererek mayıs ayında iptal etti. İkinci ihale ise ekim ayı başında sonuçlandı. Bu ihalede en düşük teklif 65 milyon dolar oldu.

Kilit bürokrata Şahdeniz için çifte maaş ödülü

Botaş Genel Müdürlüğü'nün başta Şahdeniz Projesi olmak üzere bazı ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla düzenlenen Mavi Hat Operasyonu'nda 'ödül komedisi' yaşanıyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve operasyonun kilit isimlerinden birisi olarak nitelendirilen Botaş Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan'ın, operasyona konu olan Şahdeniz Projesi'ndeki başarılarından dolayı iki maaş ikramiye ile ödüllendirildiği ortaya çıktı.

Arıkan'ın ayrıca, yine Şahdeniz'deki başarısından dolayı, Botaş yönetimi tarafından yönetim kurulu üyesi olarak atanması için Enerji Bakanı Hilmi Güler'e önerildiği bildirildi.

Bakan Güler'in ise Şakir Arıkan hakkındaki soruşturma nedeniyle vize vermediği kaydedildi.

Hüseyin Özay/star
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 11:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?