19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Yükselen sektör ÇETECİLİK

Türkiye'de son 3 yıl içerisinde düzenlenen operasyonlarda elebaşlarıyla birlikte 5 bin kişi yakalandı.

Eskiden daha çok İstanbul'u tercih eden çeteler, şimdi Türkiye'nin her köşesinde karşımıza çıkıyor. Üç beş kişinin bir araya gelip silah temin ederek oluşturduğu çetelerin işleri, uyuşturucudan hayvan kaçakçılığına, hırsızlıktan kapkaca, çek-senet tahsilatından şantaja kadar uzanıyor

Polis, son yıllarda düzenlediği operasyonlarla binlerce çete üyesini cezaevine yollamasına rağmen, Türkiye'nin en ücra köşelerinde, kasabalarda bile yeni yeni çeteler türüyor. Hatta okullarda bile boy gösteriyorlar. Üç beş kişinin bir araya gelip silah temin ederek oluşturduğu çetelerin 'iş'leri uyuşturucudan, hayvan kaçakçılığına, kamuda tayinlerde etkili olmaktan sahteciliğe, hırsızlıktan kapkaca, tehditten adam kaçırmaya, çek-senet tahsilatından şantaja kadar uzanıyor.

Her köşede...
Eskiden daha çok İstanbul'u tercih eden çeteler, şimdi Türkiye'nin her köşesinde karşımıza çıkıyor. Güneydoğu'dan kaçırdıkları, kiraladıkları çocuklara İstanbul'da gasp, kapkaç ve hırsızlık yaptıran çocuk çeteleri bile, diğer illerde de boy göstermeye başladı.
Özellikle pazarcılar, servisçiler, minibüsçüleri hedef alan çeteler, valilikçe yasaklanmasına rağmen, aidat adı altında makbuzsuz para topluyor, vermeyenlerin çalışmasını engelleyip dövüyor ya da tehdit ediyorlar.

Ailesi tehdit ediliyor
Polise göre çeteler, kendilerine intikal eden çek-senet ve elden alacaklar için borçluya silahlı kişiler gönderiyor. Borçlunun, çocuklarının sayısı, gittikleri okul, eşleri çalışıyorsa eşlerinin işyerini bildiklerini ima ederek, özellikle eş ve çocukları tehdit ediyor. Ayrıca, son dönemlerde yaşları küçük olan çocukları kullanan çetelerin sayısında da büyük artış meydana geldi. Bunun nedeni, çocukların ceza almadan kurtulmaları.
Son üç yıl içinde düzenlenen operasyonlarda çete elebaşlarıyla birlikte 5 bin kişinin yakalanmasına karşın silahlar susmadı, yeni çeteler çıkmaya devam etti. 2006 yılının ilk iki ayında 28 ilde yapılan operasyonlarda, 45 çetenin yakalanması bunun kanıtı oldu.
Samsun'da 25 Şubat 2006'da düzenlenen operasyonda, son bir ay içinde cinayet, gasp, silahlı yaralama, işyeri kurşunlama gibi suçlara karışan Musa Şengün'ün elebaşılığını yaptığı çete yakalandı.
Fethiye'de 11 Mart 2006'da bir fuhuş şebekesi yakalandı. Fuhşa zorlanan çoğu yabancı uyruklu 29 kadın kurtarılırken, bu iş için pansiyon kiralayan şebekenin, açık denizde tekneyle fuhuş yaptırdığı da belirlendi.

Rüzgâra yakalandı
Manisa'da 1 gün sonra "Rüzgâr 4" adı verilen operasyonda 36 zanlı hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, çek-senet tahsilatı yapmak, gasp, adam kaçırma, tehdit, kumar oynatma, darp iddialarıyla yakalama emri çıkarıldı. Yakalanan 29 kişi arasında Dr. Suat Arusan ve oğlu Cüneyt Nasuf da vardı.
Kendilerine 'Ahtapot-2 Çetesi' adını veren ve 5 ayrı grup halinde faaliyet gösteren çetenin 62 üyesi de yine mart ayında yakalandı. Esnafı haraca bağlamak, zorla çek ve senet imzalatmak, işyeri ve arsalara silah tehdidiyle el koymak, kumar oynatarak borçlandırmak, hırsızlık, çalıntı oto ticareti yapmak, huzur ve güvenliği bozmak, esnafın dükkân ve otomobillerini gasp etmek, tarihi eser kaçakçılığı ve fuhuşla suçlandılar.
Diyarbakır'da, geliştirilen bir programla dijital sayaçlara internetten müdahale ederek kaçak elektrik kullanıma uygun hale getiren 28 kişilik bir şebeke çökertildi. Elebaşı elektrik mühendisi S.D. çıktı

Bu da tekstil çetesi
Bursa'da, 5 ay önce başlatılan ve Ankara Kaçakçılık Daire Başkanlığı ile ortaklaşa yapılan operasyonda, çetenin elebaşı ile birlikte, ikisi kadın 32 kişi gözaltına alındı. Kentte özellikle tekstil ve yan sanayisiyle uğraşan, maddi yönden zor duruma düşmüş bazı fabrika sahiplerinin sorunlarını çözüp, ardından yüksek faiz ve borç hesabıyla işyerlerine el koyan çeteyi takibe alan polis, "Çağrı" adı verilen operasyonda elebaşı olduğu iddia edilen 38 yaşındaki Ahmet Karakaş ve adamlarını yakaladı.

KONSEY ÇETESİ

Antalya'da, kendilerine "Kurtlar Vadisi Konseyi" adını veren bir çetenin 15 elemanı, 24 Şubat 2006'da jandarmanın "Baron" adlı operasyonuyla yakalandı.

Babalar içeride ama...

Nuri Ergin-Vedat Ergin kardeşlere yönelik Karagümrük Spor Kulübü baskınına ilişkin dava dosyası Yargıtay'da onandıktan sonra yurtdışına kaçan ve Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen Alaattin Çakıcı, çeşitli suçlardan hâkim karşısına çıkıyor. Daha önce Karagümrük baskını davasından 14 yıl 9 ay hapis cezası alan Çakıcı, borsacı Adil Öngen'e yönelik silahlı saldırının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada da 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Manken Tuğba Özay'ın evinde yakalanan 'ülkücü baba' Kürşat Yılmaz, 20'si tutuklu 42 kişiyle birlikte yargılanıyor. Yılmaz'ın 166 yıldan 307 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın sanıkları arasında işadamı Korkmaz Yiğit, İbrahim Tatlıses, Tuğba Özay ve "Banker Kastelli" olarak tanınan Abidin Cevher Özden de bulunuyor.

"Kelebek" adı verilen operasyon sonunda tutuklanan Sedat Peker ise "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yöneticiliğini yapmak", "adam kaldırmak suretiyle gasp", "gaspa teşebbüs", "özel evrakta sahtecilik" ve "tehdit" suçlarından 62 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle hâkim karşısına çıkıyor. Davada Peker'le birlikte 71 sanık yargılanıyor.
Adnan Acar'ın öldürülmesi, Bedrettin Ekdi'nin oğlu Murat Ekdi'nin kaçırılarak 1 milyon dolar fidye istenmesi ve Mahmut Ak'ın yaralanması olaylarını gerçekleştirdikleri öne sürülen Sedat Şahin'in ise müebbet hapsi isteniyor.

Son üç ayda yapılan bazı operasyonlar

Holding çetesi (5 Ocak 2006):
Konya'da Sedat Peker'le bağlantısı olduğu öne sürülen suç örgütlerine yönelik düzenlenen 'Altın Vuruş' operasyonunda 41 kişi gözaltına alındı. Aydın, Denizli, Mersin gibi illerde de uzantıları bulunan çeteye yönelik operasyonda eski Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin de tutuklandı.

Gebze çetesi (22 Ocak 2006):
AKP Gebze İlçe Başkanı Mehmet Ali Okur'a yönelik silahlı saldırı sonrası düzenlenen operasyonda 16 kişi gözaltına alındı. Okur'u vurdurmaya azmettirmek zannıyla Muhammet Öztürk'ün yanı sıra, cezaevinden tahliye edildikten sonra Mehmet Ali Ağca'ya Mercedes'i tahsis eden Taner Çakıroğlu da gözaltına alındı.

Ahtapot-2 çetesi (2 Şubat 2006)
Kendilerine 'Ahtapot-2 Çetesi' adını veren çetenin 62 üyesi gözaltına alındı. 300 esnafı iflasa sürüklediği öne sürülen çeteyi çökertmek için Milas, Yatağan, Bodrum, İzmir ve Aydın'da 91 ev, işyeri, otel ve geneleve baskın düzenlendi.

'Yeşil' çete (14 Şubat 2006)
'Yeşil' olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım, 13 adamıyla haraç çetesi kurmak suçundan gözaltına alındı.

Sauna çetesi (14 Şubat 2006)
'Küre operasyonu' kapsamında Kasım Zengin'in liderliğini yaptığı çetenin 11 üyesi yakalandı. Örgütün, Ankara'daki Geyşan Sauna'da işadamlarına gizli kamerayla çektiği iddia edildi. Operasyon kapsamında eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır da tutuklandı.

Kedi çetesi (20 Şubat 2006)
İstanbul'da yurtdışından getirdikleri ve kedi olarak isimlendirdikleri kadınları fuhşa zorlayan bir çete çökertildi. Kadınlardan bazılarının 2 bin YTL'ye başka kadın satıcılarına köle gibi satıldığı, diğerlerine de sıkı kontrol altında fuhuş yaptırıldığı belirlendi.

Bolu'da ülkücü çete (22 Şubat 2006):
Bolu'da eski MHP İlçe Başkanı Çavuşoğlu, adam yaralama suçundan tutuklandı. 9 kişi gözaltına alındı.

Sengün çetesi (25 Şubat 2006)
Samsun'da çeşitli suçlara karıştığı tespit edilen 2'si kadın 10 kişilik çete, polis operasyonuyla çökertildi. Çetenin lideri olduğu öne sürülen Musa Şengün, son bir ay içinde, 2 cinayet, 2 gasp, 5 silahlı yaralama ve 2 işyeri kurşunlama olaylarına karıştıklarını itiraf etti.

Kumkapı çetesi (27 Şubat 2006)
Eminönü'nde balık ticaretiyle uğraşan işadamı Yılmaz Vural'ı 100 bin dolar fidye için kaçıran haraç çetesi, polisin yaptığı operasyonla yakalandı.

Kapkaç çetesi (28 Şubat 2006)
Doğuda düğün salonlarını basıp kaçırdıkları çocukları İstanbul'da kapkaç ve hırsızlığa zorladığı iddia edilen bir çete çökertildi. Çete üyeleri arasında biri komiser 6 polis memuru da bulunuyor.

Kaçak elektrik çetesi (1 Mart 2006)
Diyarbakır emniyeti, bir programla dijital sayaçlara internetten müdahale ederek kaçak elektrik kullanıma uygun hale getiren 28 kişilik bir şebekeyi çökertti.

Sofular çetesi (1 Mart 2006)
Konya'da 'Karases' olarak bilinen yasadışı İslami Cami ve Cemaatler Birliği-Hilafet Devleti örgütüne yönelik 'Tokat Operasyonu'nda 70 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, evli kadınlara başkalarıyla imam nikâhı kıyan, küçük kızları çete üyeleriyle evlendirdiği ve 100'den fazla hırsızlık yaptığı belirlendi.

Tekstil çetesi (7 Mart 2006)
Bursa'da maddi yönden zor duruma düşmüş bazı fabrika sahiplerinin sorunlarını çözüp ardından yüksek faiz ve borç hesabıyla işyerlerine el koyan çete çökertildi. Bursa İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Aydın Yeşil de zanlılar arasında.

Tekneli fuhuş çetesi (11 Mart 2006)
Muğla'da fuhşa zorlanan çoğu yabancı uyruklu 29 kadın kurtarıldı. Fuhuş için pansiyon kiralayan şebekenin, açık denizde tekneyle fuhuş yaptırdığı belirlendi.

***

Aydıner: Arı kovanına çomak soktuk

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, organize suç örgütleriyle mücadelede Cumhuriyet tarihinin en başarılı yıllarının yaşandığını söyledi. TOKİ Başkanlığı'yla lojman yapımı nedeniyle düzenlenen törende soruları yanıtlayan Aydıner, çete olaylarının artmasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Böyle bir şey yok. Güvenlik güçlerimiz, arı kovanına çomak soktuğu için bu olaylar ortaya çıkıyor. Eskiden projeli çalışma sadece büyük şehirlerimizde yapılırdı, şimdi tüm illerimizde yapılıyor." Aydıner, yılın ilk iki ayında 45 suç örgütünün çökertildiğini söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 04:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Teoman Törün IP: 85.104.137.xxx Tarih : 15.03.2006 10:24:43
Aydınlanma dönemine geç girmemiz ve hâlâ da bunu bilincimize yerleştiremeyip, özümseyemememiz ülkede yönetimini yozlaştırıp, fukaralığı, bilisizliği, erdem ölçütlerinde kavram kargaşasını sürdürüyor; ülkücülük, mukaddesatçılık vb. kutsal kavramlara bürünüp dokunulmazlık kazananlar iyice tozu dumana katıp, kamu tayinlerine varana kadar etkili olurlarsa bu rüzgâra doktorların, mühendislerin de kapılması da son derece doğal.

turan kaya IP: 85.108.156.xxx Tarih : 17.11.2007 19:34:09

emniyet güçlerimizin yaptıkları çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu tür yasadışı işlerin her zaman en başından karşı çıkılmasıgerekir. toplumumuzun huzuru ve refahı için bu tür suç örgütlerine karşı bütün milletimizin em niyet güçlerimize yardımcı olmaları gerekiyor. sonuçta her şey milletimizin huzuru ve refahı içindir. artık böyle çeteçilik eskisinden ziyade daha çok artmış vaziyette görünüyor.tabi eskiden bu tür şeyler çok azdı ama şimdiki artışların sebeblerini ekonomik değerden ziyade tv lerde yer alan mafya veya buna benzer bir çok şeyi alan program ve filimlerden kaynaklandığına inanıyorum. bunlar aslında kendi iradelerinde sapıp farklı bir hayalle farklı bi arayış içinde olup ve bunları çıkarları için kullanmaya çalışan büyük çeteler tarafında kullanmak için birer yem hale geliyor. son demek istediğim şey yılanın başı küçükken ezilir. teşekkür ederim. tüm kent haber çalışanlarına emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım