1
Mayıs
2024
Çarşamba
ALADAĞ - ADANA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.006.650
Yüz Ölçümü
14.030
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
17.506
Yüz Ölçümü
1.380
Belediye Sayısı
27
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Aladağ Genel Bilgi


        Aladağ Şehir Merkezinden Bir Görünüm
Aladağ, Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümü’nde yer almaktadır. Adana’nın kuzeyinde yer alan ve 100 km uzaklıkta bulunan ilçenin doğusunda Kozan, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı, batısında Pozantı; kuzeyinde ise Niğde ve Kayseri yer almaktadır.

Aladağ’ın yüzölçümü 1347 km²’dir. Bu alanın 78 km²’si tarım arazisidir.Yüzölçümü bakımından Adana’nın 5.büyük ilçesidir.

Aladağ İlçesi, dağlık ve engebeli derin vadili bir alan üzerine kurulmuş olup, denizden yüksekliği 850 metredir.

İlçenin yeryüzü şekillerini Toros Dağlarının bir parçası olan Aladağlar oluşturur. Bu dağlar, ülkemizdeki dağların büyük bir kısmını oluşturan Alp-Himalaya dağ oluşum hareketi ile oluşmuştur. Jeolojik bakımdan en fazla bulunan kayaç türü kireçtaşlarıdır.

Ayrıca II.ve III.jeolojik zamanlarda oluşan başkalaşım kayaçları ve volkanik kayaçlar da bulunmaktadır. Yeryüzü şekillerinin oluşmasında akarsular, buzullar ve karstik erimeler etkili olmuştur. Buna bağlı olarak çok sayıda buzul aşındırma şekilleri ve karstik şekiller bulunmaktadır.

                                           Aladağlar
İlçe sınırları içinde en yüksek nokta aynı zamanda Toroslar’ın da en yüksek noktası olan Demirkazık tepesidir (3758 m). İlçede yerleşmenin olduğu yerler dikkate alındığında yükseltinin en az olduğu yer Boztahta köyü (200 m); en yüksek olduğu yer ise Acıman Yaylası’dır (2150 m).

İlçe topraklarını Seyhan Nehri’nin kolları durumundaki Doğan Çayı ( Suyu), Zamantı Çayı, Eğni Çayı sulamaktadır. Bu çaylar yağmur suları,Toroslar’dan gelen kaynak suları ve ilkbahar aylarında erimeye başlayan kar suları ile beslenmektedir.

Zamantı Çayı İç Anadolu Bölgesi’ndeki Uzunyayla platosundan doğarak Feke yakınlarında Göksu ile birleşir ve Kapuzbaşı Şelalelerinin sularını da alarak Seyhan Nehri’ne ulaşır. İlçe sınırları içinde doğal göl bulunmamaktadır.

Seyhan Nehri üzerinde kurulmuş olan Çatalan Barajı’nın sınırları, ilçeye bağlı Topallı Köyü’ne kadar uzanmaktadır. Seyhan Nehri üzerinde kurulması planlanan Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santralı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

                               Zamantı Çayı
İlçe, yer altı suları ve kaynaklar bakımından zengindir.Torosların yüksek kesimlerindeki kar erimeleri,yer altı suyunun beslenmesini sağlar.

İlçenin içme suyu da çok temiz,sağlıklı ve tadı hoş olan bu kaynaklardan sağlanmaktadır.

Yaz aylarının serin geçtiği ilçede Çukurova yöresinden halkın yoğun olarak göç ettiği Başpınar, Meydan ve Tekir yaylaları ve Kapuzbaşı ile Eyner Simit Şelaleleri bulunmaktadır.

İlçe halkının geçimi çiftçilik ve hayvancılık olması nedeniyle yerleşme, Aladağ çayı vadisi ile kollarının geçtiği yerlerde olmuştur.

İlçenin güneyinde bulunan ovalarda tarıma elverişli toprakların bulunması bu kısımlarda halk tarafından yerleşme alanı olarak benimsenmiştir. İlçede halk geçimini başta tarım olmak üzere hayvancılık ve orman işçiliği yaparak sağlamaktadır. İlçe bozkır ve ormanlarla kaplı olması hayvancılığı geliştirmiştir. 

Eski bir yerleşim yeri olan ilçe merkezi, Selçuklular hem de Osmanlılar döneminde Türk Aşiretleri tarafından bir yerleşim birimi olarak ta kullanılmıştır. Çukurova’da yaşayan Yörük ve Türkmenlerin yayla yeri olmuştur. 1360’lı yıllarda Ramazanoğulları döneminde Karaisa Bey’e bağlı bir uç beyliği görevi görmüştür. Adana’dan Kayseri’ye giden kervan yolu Karsantı güzergâhından geçerdi. Bu noktada Aladağ önemli bir geçit noktasıdır. 

                          Kapuzbaşı Şelalesi
Yavuz Sultan Selim döneminde Ramazanoğulları ile birlikte Osmanlı Beyliğine katılan bölge, Ramazanoğulları’nın zayıflaması ve Osmanlı Devleti’nin gerilemeye başlaması ile birlikte Karsantıoğulları’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Karsantı adı da zamanla bu şekilde yer edinerek bölgenin merkezi için kullanılmıştır.

I . Dünya Savaşı sırasında Fransız işgali altında kalmış olan bu yöre Sinan Tekelioğlu önderliğindeki milis kuvvetlerince kurtarılmıştır. 

Aladağ, Karaköy ismiyle 1835 yılından itibaren Karaisali ilçesine bağlı bucak merkezi iken, 1973 yılında belediye teşkilatı kurulmuş ve ismi de Karsantı olarak değişmiştir. 1987'de İlçenin ismi Aladağ olarak değiştirilmiştir.

Bölgede Antik Çağ ile ilgili kalıntılara rastlanmamaktadır. Bununla beraber, Akören Kalesi, Ortaçağ Kalesi, Mazılık ören yeri ve kalesi, bunların batısında Postyağbasan Kalesi, 3 adet de kilise bulunmaktadır. Bu kiliselerden Akören beldesindeki Kırık Kilise günümüze iyi bir durumda gelmiş önemli bir Bizans yapısıdır.Ayrıca İlçe merkezine 40 km. uzaklıktaki Acısu içmesi, Meydan yaylasındaki Bığbığı mağarası önemli doğal kültür varlıklarıdır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar; http://www.aladag.gov.tr  adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:40:58
Güncelleme :25 Nisan 2008 Cuma 20:48:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR