24
Mayıs
2024
Cuma
ÇUKUROVA - ÇUKUROVA - ADANA

Çukurova Sanat Günleri start aldı

ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ

Uluslararası Çukurova Sanat Günleri'nin (UÇSG) dördüncüsü Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlenen törenle başladı.

Lazkiye Kültür Merkezi'nde düzenlenen töreni edebiyat öğretmeni Esra Ünal sunarken, Suriye asıllı Türk gelin Süha Kıyak ile Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Musa Alp tercüme etti. UÇSG Genel Koordinatörü Çetin Yiğenoğlu, konuşmasında, Çukurova'nın dünya tarihinde en çok savaş gören bölge olduğunu vurgulayarak, "Savaşa karşı en azından sanat alanında bir duruş göstermek, sevgiyi, kardeşliği, kültürel birlikteliği koruyup geliştirmek amacıyla etkinliğimizi bölgeselliği aşacak, şekilde düzenledik. Suriye ve Türkiye'de gerçekleştirilecek etkinliklerle, bölgemizde birçok ülkeden gelen sanatçıyı ağırlıyoruz. Bu kadar büyük bir organizasyonun dünyada ilk olduğunu düşünüyoruz. Sanat günlerini önümüzdeki yıl Doğu Akdeniz'de yer alan 7 ülkede gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Etkinliklerin Antakya Koordinatörü Mehmet Karasu da sanat günlerinin savaşa karşı barış kültürün yerleştirmeyi amaçlayan bir takım etkinliklerden oluştuğunu kaydetti. Etkinliklere çok sayıda sanatçının katıldığını vurgulayan Karasu, "Sanat günleri kapsamında yaşadığımız dünyada git gide köreltilen edebiyatın ince ve derin sesini insanlara duyurmayı hedefliyoruz. Tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye ile Suriye arasında önemli bir kültür köprüsü olduğunu ve iki ülkenin bu köprü sayesinde birbirine bağlandığını belirten Lazkiye Arap Yazarları Derneği Başkanı Züheyr Cabbar ise etkinliklerin sadece bölge değil, dünya barışına katkı sağladığını kaydetti. Etkinlikler sayesinde iki ülkenin sanatsal köklerine ulaştığını vurgulayan Cabbar, Türk müziği ile başlayan etkinliklerin, 10 Nisan'da Mersin'de Arap müziği dinletisiyle son bulacağını söyledi.

Konuşmaların ardından etkinliğe İzmir'den katılan ikiz kardeşler Gökhan -Ercan Çağıran sahne aldı. Çağıran kardeşlerin sözleri Türkçe ve Arapça olan, Filistin için sözlerini yazdıkları ve besteledikleri 'Barış' adlı özel türküyü söyleyerek başladıkları mini konserinde, farklı yörelerden eserler sundu.

Gecede Antakya Halk ozanı Turabi lakaplı Mehmet Atilay da sahne aldı. Turabi'nin söylediği türküler Suriyeli ve Türk konuklar tarafından büyük beğeni topladı.

Etkinlikte şairler Ayten Kural ile Ümit Yaşar Işıkhan da şiir okudu.

Törene Lazkiye milletvekili Selim Abbud da katıldı.

Çukurova Sanat Girişimi'nin eşgüdümünde, proje destekçiliğini Altınkoza A.Ş. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı etkinlikler, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Arap Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği'nin katılımıyla 2 ülkede eş zamanlı olarak 13 merkezde düzenleniyor. Etkinliklere 17'si yabancı 113 yazar, şair, ressam, müzisyen, fotoğrafçı ve akademisyen katılıyor.

UÇSG kapsamında 'Dilim zenginliğimdir' temasının işlendiği 116 etkinlik yapılacak.

ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ
ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ
ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ
ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 14:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?