18
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇUKUROVA - ÇUKUROVA - ADANA

Larva mücadelesi tam gaz

ÇUKUROVALI EN ÇOK MUCUKTAN DERTLİ

Çukurova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırma, Çukurova ilçesi halkının en çok mucuktan yana dertli olduğunu ortaya koydu.

Çukurova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, 2010 yılının ilk günlerinden 30 Nisan tarihine kadar gerek internet ve gerekse telefon aracılığıyla 133 şikayetin geldiğini belirttiler. Yetkililer, şikayetin yüzde 31.5'inin mucuk (ot sineği), yüzde 18.7'sinin bit- pire, yüzde 18'inin karasinek, yüzde 13.5'inin hamamböceği, yüzde 10.5'inin sivrisinek ve yüzde 7.8'inin kene olduğunu bildirdi.

Yetkililer, sivrisinek mücadelesinde zaman ve dönem kavramı tanımadan çalışıldığını, kışın yapılan larva mücadelesinin sivrisineği üremeden ve çoğalmadan bitirdiğini, yada asgari düzeye indirdiğini söylediler.

2010 yılının ilk gününden 30 Nisan 2010 tarihine kadar bin 19 noktada larva mücadelesi yapıldığını ve bu mücadelenin havalar soğuyuncaya kadar devam edeceğini belirten yetkililer, aynı süreç içerisinde 28 bin 143 ev ve apartman bodrumunun ilaçlandığını vurguladılar. Gece ilaçlamasına 15 Mayıs’tan itibaren başlanacağı ve 30 ekim tarihine kadar devam edileceği kaydedildi.

Halk arasında yakağan (flebotum-kum sineği, gece sineği) olarak bilinen bu sineklerin şark çıbanı denilen bir hastalığın taşıyıcısı olduğunu belirten yetkililer, özellikle gece aktif hale gelen ve ısırdıkları yerlerde yanma ve günlerce süren kaşıntıya sebebiyet verdiğini söylediler. Yetkililer, yaygın bir üreme alanına sahip olan yakağana karşı dünyanın hiçbir yerinde sistemli bir şekilde mücadele edilemediğini ancak üremelerinin azalmasına yönelik mücadelenin olduğunu hatırlattılar.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 10:45:03
Güncelleme :10 Mayıs 2010 Pazartesi 10:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?