18
Mayıs
2024
Cumartesi
FEKE - ADANA
Belediye Sayfaları

Feke'ye 500 zeytin fidanı

Adana’da, zeytinciliği teşvik etmek için başlatılan fidan dağıtımı devam ediyor. Bu kapsamda, İmamoğlu İlçesi’ne, 6 bin 750 adet fidan verildi. Vali Kıraç, sanayide hammadde olarak kullanılacak tarım ürünlerine önem verilmesi gerektiğine işaret etti.

Tarım İl Müdürlüğü’nde Yüreğir İlçesi’ne bağlı Karayusuflu, Kısafakılı ve Hocallı köylerinde ikamet eden çiftçilere, Adana Valisi Cahit Kıraç’ın da katıldığı törenle zeytin fidanı dağıtıldı.
Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan törende konuşan Vali Cahit Kıraç, Adana’da bu yıl narenciyede rekor verim elde edilmesine rağmen, pazar sorunu yaşandığı için ürünün elde kaldığına dikkat çekerek, "Kooperatifçilik bu yönüyle çok önemli. Ürünü yetiştirmekten çok pazarlama öne çıkıyor. Planlı ve kaliteli üretim yapılırsa, pazar sorunu da kendiliğinden aşılır" dedi.

Vali Kıraç, Çukurova’nın tarım bölgesi olması nedeniyle sanayi alanına da hammadde olarak kullanılacak tarım ürünlerine önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Bu da mısır, pamuk, soya ve zeytin gibi ürünlerdir. Ancak bölgemizin verimli arazileri rantabıl kullanılmıyor. Adana’nın tarım arazisinin varlığı 540 bin hektar civarında. Fakat bunun ancak yüzde 4’ü zeytin dikim alanı olarak görülüyor. Bu rakam bölgemiz için çok düşük. Bu arazide 545 bin fidan olduğu biliniyor. Bu rakamlar Adana’nın ülkemiz zeytinciliğinin çok gerisinde olduğunu gösteriyor. Ülkemizde üretilen zeytinin yüzde 63’ü Marmara’da, yüzde 17’si ise Akdeniz’de yetiştiriliyor. Bu oran Adana’ya yakışmayacak kadar az. İnşallah, tarımsal alandaki bu büyük arazilere zeytin fidesi dikerek, sanayi ürünü olan zeytin üretimini de artırmak gayesindeyiz. Bunu başaracak olan da sizlersiniz. Biz de size bilgi, proje, kredi desteği vereceğiz" diye konuştu.

Vali Kıraç, Adana genelinde verdiği 170 bin fidanın yetersiz olduğunu ve bölgede 15 milyon fidan dikecek arazi olduğunu ifade ederek, "Bizim verdiğimiz fidanlarla yetinmeyin. Bu sene 160-170 bin fidan dağıttık. Bu işi hızlandırmamız lazım. Bu seneki bütçemizden ayırdığımız 400 milyar lirayı bu kaynak için kullanacağız. Ek kaynak bulursak da kullanacağız. Bunun başlangıç olmasını diliyorum. Bu fidelerin giderek ormana dönüşmesini arzuluyoruz. Karşılıklı adımlar atmak suretiyle el ele vererek bu yapıyı ileriye götürmemiz lazım. Adana’nın bu gelişmeye ihtiyacı vardır. Bol kazançlı 2005 yılı diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

İl Müdürü Abdullah Keskin de, dünyada 37 ülkede zeytin yetiştiriciliği yapıldığını, zeytin üreticisi ülkeler arasında İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Türkiye, Suriye, Fas ve Cezayir’in geldiğine dikkat çekerek, 1999-2000 sezonunda dünyada 10 milyon hektar alanda 2.2 milyon ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildiğini, ülkemizde ise 2000 yılı itibariyle 89 bin 200 adet zeytin ağacından 490 bin ton sofralık, 1 milyon 310 bin ton da yağlık zeytin üretildiğini kaydetti.

Adana’da toplam 136 bin zeytin fidanı dağıtımı yapılan ilçeler ve fidan miktarı da şöyle:
"Yüreğir 36 bin 250, Yumurtalık 21 bin, İmamoğlu 6 bin 750, Karaisalı 18 bin, Aladağ 2 bin, Kozan 23 bin, Ceyhan 28 bin, Seyhan 500, Feke 500."

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 13:54:27
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 12:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?