23
Nisan
2024
Salı
KARAİSALI - ADANA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.006.650
Yüz Ölçümü
14.030
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
28.740
Yüz Ölçümü
1.517
Belediye Sayısı
72
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karaisalı Genel Bilgi

  Karaisalı Genel Görünüm
Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Karaisalı, kuzeyde Aladağ, doğuda İmamoğlu ve Yüreğir, güneyde Seyhan ilçesi ve Mersin, doğuda da yine Mersin ve Pozantı ilçesi ile çevrilidir.

İlin batı kesiminde yer alan ilçe topraklarının kuzey kesimini Aladağlar engebelendirmektedir. Orta kesimi hafif engebeli alanlardan, güney kesimi de Çukurova'ya açılan düzlüklerden oluşmuştur. 

İlçenin başlıca akarsuyu doğuda İmamoğlu ilçesi ile doğal sınırı oluşturan Seyhan Irmağı, Seyhan Baraj Gölüne katılan Çakıt Suyu ile Körkün ve Eğlence çaylarıdır. Seyhan  ve Çatalan baraj göllerinin bazı bölümleri ilçe sınırları içerisindedir.

Adana'ya 47 km. uzaklıktaki Karaisalı ilçesi'nin denizden yüksekliği 240 metre olup, yüzölçümü 1.517 km2’dir. 70 köyü bulunmaktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 35.122'dir.

İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olup, da
  Karaisalı Kızıldağ Kalesi
ğlık bölgelerde hayvancılık ve ormancılık yapılmaktadır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler; buğday, arpa, soya, pamuk, üzüm, portakal ve zeytindir. Az miktarda  mandalina ve yerfıstığı yetiştirilmektedir.

İlçenin kurulduğu dönem kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, İlçe merkezinin güneyinde Roma dönemine ait mimari kalıntılarla karşılaşılmıştır. Yörede yeterince bir araştırma yapılmadığından bu konuda kesin bilgi bulunmamaktadır. İlçenin ismi; Hacılı Köyü'nden 1338 yılında buraya yerleştirilen Aşiretin reisi Karaisalı'dan ötürü verilmiştir. Karaisalı Ramazanoğullarından bir beydir.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde tutulmuş olan defterlerde burada yaşayan Türkmen topluluklarından alınan vergilerin ramazanoğulları tarafından toplandığı yazılıdır. Ayrıca Gülek Dağı üzerindeki kaleyi onaran ve koruyan kişilerin vergiden muaf tutuldukları da belirtilmiştir. Karaisalı'da Elif, Evçatı, Hacıhalife, Olukçu, Çecelu, Şeyh Hamzalu, Sevindik Beyluğu, Yahyaoğlu, Evci Haculu, Eylencelu gibi Türkmen toplulukları yaşamıştır.

  Karaisalı Tren Yolu
Milli mücadele sırasında Fransız işgaline uğramamış ancak, Jandarma Karakoluna Fransız yanlısı kumandanlar atanmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda Sinan Tekelioğlu komutasındaki Kuvayı Milliye güçleri 1 Nisan 1920'de şehre girmişler ve Fransız yanlısı jandarma komutanını ekarte etmişlerdir.  Bundan ötürü de Karaisalı'da 1 Nisan'da her yıl Kuvayyı Milliye Günü olarak kutlanmaktadır. 

IX.yüzyılda Adana vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Karaisalı'nın belediyesi 1906'da kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra da ilçe konumunu sürdürmüştür.

İlçenin 8 km. kuzey batısında Milvan Kale, 17 km. batısında 1912 yılında Almanlar tarafından yapılan Alman Köprüsü, 12 km. güneyinde Altınova Köyü yakınlarında tarihi İpek Yolu güzergahında Kesiri Han önemli tarihi eserleridir. Yerköprü mesire yeri ve Kızıldağ Yaylası da doğal güzelliklerindendir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: www.resimler.tv,www.yerelnet.org.tr ve www.karaisalı.net sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:48:31
Güncelleme :24 Temmuz 2009 Cuma 14:12:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?