18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARATAŞ - ADANA

ASO'dan, Karataş'a yat limanı talebi

Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Ümit Özgümüş, bölgede bir yat limanı olmadığını ve Karataş ile Yumurtalık balıkçı barınaklarına küçük yatırımlarla iskele yapılarak yat turizmine hizmet verebileceğini söyledi.

Özgümüş, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nı, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini bildirdi. ASO Başkanı Ümit Özgümüş, yasayı görüşmek üzere Ankara’da yaptıkları son toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tartıştığını ve bunun da medyaya yansıdığını doğrularken, "Bu yasanın ne işe yaradığını anlamış değiliz. Teşvik sistemi baştan aşağı yanlıştır ve yasa yeniden düzenlenmelidir" dedi.

ASO Başkanı Ümit Özgümüş, ASO Meclis Salonu’nda yaptığı toplantıda, Ankara’daki toplantıda Başbakan Erdoğan’a Adana’nın meselesini 3 ana noktada toplayarak aktardığını belirterek, "Birinci talebimiz Mersin ve İskenderun limanlarının kapasitesinin artırılarak özelleştirilmesiydi. Ayrıca bölgede bir yat limanı olmadığını ve Karataş ile Yumurtalık balıkçı barınaklarına küçük yatırımlarla iskele yapılarak yat turizmine hizmet verebileceğini açıkladık. Amik Ovası’nın sele uğramasını önlemek için baraj yapılmasını talep ettik. İkincisi narenciyede yaşanan sıkıntılardı. Desteklerin 100 dolara çıkarılması ve sadece bu yıla mahsus olmak üzere, mali denetimler yapılmak kaydıyla Hal Yasası kapsamı dışına çıkarılmasıydı. Tarım Bakanı’na da bu meseleyi Adana’daki tarım kuruluşlarıyla görüşmesini, konuyu en iyi onların anlatacağını söyledim. Diğer konu enerji meselesiydi. Elektriğin sürekli kesilmesi ve dalgalanmasıydı. Adana’da birçok firma elektronik ve kartlı sistemle çalışıyor. Elektrik kesilmese bile dalgalanma çok büyük üretim kayıplarına yol açıyor. Ankara’ya giderken 12 firmanın raporlarını aldım. Elektrik kesilmesi ve dalgalanmadan dolayı gördükleri zarar 8-10 trilyonu buluyor. Bunun için gereken yatırımların bir an evvel yatırılmasını istedik. Sayın Başbakan, bu konunun çözümü için Enerji Bakanı’na talimat verdi" şeklinde konuştu.

Toplantıda, teşvik konusunu gündeme getirdiğini ve Başbakan’ın "Artık bu konuyu kapatalım" dediğini söyleyen Özgümüş, "Adana olarak biz bu konuyu kapatamayız. Bu işten en çok zarar görecek kentlerden biri Adana’dır. Biz 36 ili kapsayan teşviğin yanlış olduğunu söylemiştik ama şimdi kapsamı genişliyor, hata da genişliyor. Bu teşvik sistemi baştan aşağı yanlıştır. Bu yasanın hangi amaca hizmet ettiğini de anlamış değiliz. Çünkü bu yasa, Doğu ve Güneydoğu illerini kalkındıracak bir yasa değil. Çünkü içinde Batı ve Orta Anadolu’dan iller var. Düzce, Uşak, Afyon, Aksaray, Osmaniye var. Anadolu kaplanı olarak gösterilen Kahramanmaraş ve Çorum gibi iller var. İhracatı destekleme amacına yönelik teşvik değil, çünkü böyle bir kriter yok. Komşunuzun yaptığı aynı işi yaparsanız da yararlanıyorsunuz. İthalatı frenleyecek bir amacı yok, kriteri yok. Yüksek teknolojiye yönlendirecek amacı yok. Onun için biz kapsamın genişlemesi ve yasanın Meclise gelmesinde çok acele edilmemesini, Bölgesel Kalkınma Ajansları Yasası ile birleştirilerek çok daha üretken, haksız rekabet yaratmayan bir teşvik sisteminin hazırlanmasını istedik" şeklinde konuştu.

Yeni yasa nedeniyle bölgede yatırımların askıya alındığını ifade eden Özgümüş, bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesini, Karataş ve Bahçe belediyelerinin altyapı sorununun çözülmesini, deniz kirlenmeden buranın turizme açılmasını talep ettiklerini de dile getirdi.
Özgümüş, bir soru üzerine teşvik yasasını konuşurken Başbakan Erdoğan ile gerginlik yaşadıklarını, bunun ulusal gazetelere de yansıdığını belirtirken, "Ben orada Sayın Başbakan’a, ’Siz bu konuyu kapatın diyorsunuz’ ama Adana olarak kapatamayız. Çünkü, Galile idama giderken bile son isteğini soranlara ’Yine de dünya dönüyor’ demişti. Teşvik yasası ile ilgili yanlışları dile getirmeye devam edeceğiz. Çünkü baştan aşağı yanlış, neye hizmet ettiği belli değil’ dedim. Sayın Başbakan birden bire sinirlendi ’Kim var batı illerinden. Kaç il var’ dedi. Ben de ’Kaç il olması önemli değil. Afyon, Uşak, Aksaray, Osmaniye var’ dedim. O da ’Birkaç il olmasından ne çıkar’ dedi. Ben de ’Devlet eliyle haksız rekabet çıkar’ dedim. Onun üzerine Sayın Başbakan bir konuşma yaptı. ’Bizi takdir etmiyorsunuz, gece gündüz çalışıyoruz. Bu ülkeye iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda neye hizmet ettiğinizi bilmiyorum. Bizim art niyetimiz yok. İyi niyetle bir çalışma yapıyoruz’ diye konuştu. Ben de ’Zaten ben sizin art niyetli olduğunuzu söylemedim. Ben bir sivil toplum örgütü başkanıyım ve buraya temsilen gelmişim, doğru bildiğim şeyleri söylerim. Siyasi irade sizsiniz ama dinlersiniz, uygulamazsınız sizin bileceğiniz iş’ dedim" ifadelerini kullandı.

Özgümüş, bu işte Başbakan’ın iyi niyetle yola çıktığını ancak ’yağcı kadro’nun doğru bilgi vermediğini iddia ederek, "Teşvik yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayı düşünüyoruz. Şu anda yasa komisyona giriyor. Ama bunu ancak ana muhalefet partisinin yapması gerekiyor. Bu konuda da CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ’dan destek sözü aldık" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 14:31:59
Güncelleme :5 Mart 2005 Cumartesi 17:44:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?