1
Mayıs
2024
Çarşamba
KARATAŞ - ADANA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.006.650
Yüz Ölçümü
14.030
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
21.485
Yüz Ölçümü
922
Belediye Sayısı
48
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karataş Genel Bilgi


 Karataş'tan Bir Görünüm
Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Karataş, kuzeyde yüreğir, kuzeydoğusunda Ceyhan, doğusunda Yumurtalık, güneydoğu, güney ve batıda Akdeniz, kuzeybatısında da Mersin ili ve Seyhan ilçesi ile çevrilidir. 

Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Karataş, kuzeyde yüreğir, kuzeydoğusunda Ceyhan, doğusunda Yumurtalık, güneydoğu, güney ve batıda Akdeniz, kuzeybatısında da Mersin ili ve Seyhan ilçesi ile çevrilidir. Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Karataş, kuzeyde yüreğir, kuzeydoğusunda Ceyhan, doğusunda Yumurtalık, güneydoğu, güney ve batıda Akdeniz, kuzeybatısında da Mersin ili ve Seyhan ilçesi ile çevrilidir. 

İlçe toprakları Adana İlinin Akdeniz'e doğru çıkıntı yapan güney bölümünde yer alır. Çukurova'da yer alan ilçe toprakları tamamen düz ovalık bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin Akdeniz kıyısında doğal kumsalları vardır. Batıda Seyhan, doğuda da Ceyhan Irmağı ilçenin doğal sınırını oluşturur.  Kıyıdaki kumul setleri ile deniz arasında lagünler bulunmaktadır. Bunlar doğudaki Akyayan ve Kokarot, ortadaki Akyatan, batıdaki Tuz gölleridir. Sığ ve suları tuzlu olan bu lagünlerin çevresi bataklıktır. 

İlçenin ekonomisi tahıl ve pamuk tarımı ile turizm ve balıkçılığa dayalıdır.  Adana'ya  47 km.uzaklıkta bulunan Karataş'ın yüzölçümü 922 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 32.375'tir.

İlkçağda bugünkü Karataş'ın yakınlarında Mallos antik kenti bulunuyordu. Surlarla çevrili Magarsos kenti ise Mallos'un güneybatısında kurulmuş Çukurova'nın ilk liman kentlerinden biri idi. Büyük İskender döneminde Magarsos yakınlarında kurulan kentin yapımında kullanılan taşların renginden dolayı buraya Karataş adının verildiği sanılmaktadır.

  Karataş Plajı
İlk Çağın önemli bir liman kenti olan Magarsus Arzava, Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Ortaçağda Roma ve Abbasilerin egemenliğini yaşamıştır. Karataş1517 yılında Osmanlıların eline geçmiş, I.Dünya savaşı'ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiş, bir yıl sonra da Türkiye Cumhuriyeti topraklarına dahil edilmiştir. 1957 yılında da İlçe konumuna getirilmiştir. 

Magarsus'ta  limana bakan görkemli bir kale (Magarsos Kalesi) , denize dönük büyük bir tiyatro ve bir Athena tapınağı bulunmaktaydı. İskender, İ.Ö.333’de kente uğramış ve bu tapınakta kurban töreni düzenlemiştir. Türkler, bu kente, kara taşlardan yapılma Bizans dönemi kilisesinden dolayı Karakilise demişlerdir. Ancak Türk-Bizans savaşları sırasında kilise yanınca, bu ad Yanıkkilise olarak değiştirilmiştir. Günümüzde buradaki örenyeri, Dört Direkli ismiyle tanınmaktadır. Günümüzde bu alanda, yüzeyde, keramik parçaları dışında hemen hemen hiçbir kalıntı görülmemektedir. 

İlçede, Osmanlı döneminden kalma iki han bulunmaktadır. Bunlardan biri 1608'de inşa edilen Karataş Hanı'dır. Diğeri ise Pazaryeri'nde olup kısmen aşınmış olan kitabesinden 1872 yılında yapıldığı öğrenilmektedir. Ancak bu hanlar harap bir durumdadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: www.karatas.gov.tr ve www.resimler.tv sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:51:12
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 22:53:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?