22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARATAŞ - ADANA

Avrupa'ya karpuz ihracatı Tuzla'dan

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinden Avrupa ülkelerine 1 ay içinde 60 ton erkenci karpuz ihraç edildiği bildirildi.

 
Tuzla Belde Belediye Başkanı Ramis Avcı, yaptığı açıklamada, beldelerinde 52 bin dönüm alanda karpuz tarımı yapıldığını ve Türkiye karpuz üretiminin yarısını karşıladıklarını söyledi. Beldesinde üretilen karpuzun, başta Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, İtalya, İspanya, Rusya ve Türk cumhuriyetlerine ihraç edildiğini belirten Avcı, bu ülkelere yaklaşık bir aydır 60 ton karpuz gönderdiklerini kaydetti.

 
Tuzla karpuzunun kumul alanda yetişmesi ve denize yakın olmasında dolayı şeker oranının yüksek olduğunu belirten Avcı, "Bu nedenle ürettiğimiz karpuzun tadı çok hoş. Ayrıca kabuğu ince ve çok sulu bir karpuz. Buğday, mısır ve pamuk gibi ürünlerin yetiştirildiği alanlarda 5 yılda bir karpuz üretimi yapılırken, kumul alanda her yıl ekim yapabilme imkanı var. Bu yüzden Tuzla'nın karpuzdaki ünü yurt dışına kadar yayıldı" dedi.


Tuzla karpuzunun Avrupa ülkelerinden talep görmesi üzerine karpuz ekimine ağırlık verildiğini vurgulayan Avcı, "Avrupalılar bizim gibi iri karpuz yemiyor. Onlar küçük, şekerli ve sulu karpuz alıp bir kerede tüketiyor. Bu tercihleri de işimize geldi" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 11:25:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?