16
Mayıs
2024
Perşembe
POZANTI - ADANA

Boru hattında zarar 1.097 milyon $

Botaş Bölge Müdürü Fuat Tülünce, Adana'nın Pozantı ilçesinde, yol çalışması yapan iş makinesinin deldiği Ceyhan-Kırıkkale Petrol Boru Hattı'ndan Çakıt Deresi'ne 2 bin 433 ton petrol sızdığını ve zararlarının 1 milyon 97 bin dolar olduğunu söyledi. 

Tülünce, Çakıt Deresi'nin Seyhan Baraj Gölü'ne döküldüğü yerde yaptığı açıklamada, Çakıt Deresi'ne karışan petrolün temizlenmesi çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve petrolün Seyhan Baraj Gölü'ne ulaşmasını önlediklerini belirtti.

Çakıt Deresi'nde ve Seyhan Baraj Gölü'nde herhangi bir tehlike kalmadığını ifade eden Tülünce, "Çakıt Deresi'ne karışan toplam 200 ton petrol toplandı. Dereye sızan bu petrol nedeniyle balık ölümleri çok az oranda oldu. Sızıntıdan hemen sonra patlama meydana gelmesi ve yangın çıkması sonucunda sızan petrolün çoğu olduğu yerde yandı. Ancak geri kalan petrolün Seyhan Baraj Gölü'ne ulaşmaması için arkadaşlarımız 37 gündür DSİ ve İl Çevre Orman Müdürlüğü ile birlikte aralıksız çalıştı" dedi. 


29 Nisan 2007 tarihinde Ceyhan-Kırıkkale Petrol Boru Hattı'nın bir iş makinesinin yol açtığı kaza sonucu delinmesiyle Çakıt Deresi'ne akan petrolün kirliliğe neden olmaması için belirli noktalara bentler kurduklarını kaydeden Tülünce, şunları söyledi:
"Çakıt Deresi üzerinde 5 ayrı bent yapıldı. Bentlerin gerisine 17 sıra bariyer konularak ham petrolün Seyhan Baraj Gölü'ne ulaşması önlendi. Ayrıca dere boyunca suyun durgunlaştığı Kapıkaya ve Salbaş mevkilerinde 3 farklı noktada ve Seyhan Baraj Gölü girişinde olmak üzere toplam 4 farklı noktada petrol toplama çalışması yaptık." 

Yapılan çalışmalar sonucunda sudan arındırılan petrolün rafineride dönüştürülerek kullanılabilir duruma getirildiğini vurgulayan Tülünce, "Kullanılmayacak durumdaki gereçler ise ÇİMSA Çimento fabrikasında yakılarak yok edilmektedir. ÇİMSA'da bugüne kadar 11 bin ton 486 kilogram atık yakıldı. Kazadan sonra 1 Mayıs Salı günü DSİ Bölge Müdürlüğü'nce Çakıt Deresi Salbaş Manbası'ndan alınan su örneğinde, litrede 112 miligram petrol ölçüldü, 7 Mayıs Pazartesi günü Seyhan Baraj Gölü ve sulama kanallarından alınan su örneğinde ise petrole rastlanmadı. Şuanda Çakıt Deresi'nde ve Seyhan Baraj Gölü'nde kesinlikle tehlike kalmamıştır. Ancak her ihtimale karşı çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu. 

Ceyhan-Kırıkkale Petrol Boru Hattı'ndan Çakıt Deresi'ne 2 bin 433 ton petrol sızdığını ve zararlarının 1 milyon 97 bin dolar olduğunu belirten Tülünce, Botaş'ın uğradığı zarar için haklarını arayacaklarını kaydetti.
Botaş Genel Müdür Baş Müşaviri Müjdat Balı ise yaptığı konuşmada, Botaş'ın çalışmalarda önce çevreyi düşünerek hareket ettiğini alınan önlemlerle çevreye en az zararın verildiğini söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 15:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?