19
Mayıs
2024
Pazar
POZANTI - ADANA

Körkün Çayı'na maden atıkları karıştı

Adana'nın Pozantı ilçesindeki bir maden ocağının atıklarının 20 köyün sulama suyu ihtiyacını karşılayan Körkün Çayı'nı kirlettiği iddia edildi. Karaisalı'nın Kaşobası köyünde 4 küçükbaş hayvanın telef olduğu, tarım arazilerindeki mahsullerin de büyük zarar gördüğü öne sürüldü.

Niğde'nin Çamardı ilçesi sınırlarından akarak Seyhan Baraj Gölü'ne dökülen ve bölge çiftçisinin büyük umudu olan Körkün Çayı'nın Pozantı ilçesindeki bir maden ocağının atıklarıyla kirlendiği ileri sürüldü.

Sudaki kirliliğin, bölgenin en büyük geçim kaynağı olan tarımcılık ve hayvancılığı da tehdit ettiği belirtildi. Düne kadar Çukurova'ya hayat veren Körkün Çayı'nın maden ocağının krom atıklarıyla ölüm saçtığı savunuldu. İnsanların bir dönem temiz olması nedeniyle içmek için kullandığı Körkün Çay'ında artık hayvanlar dahi yararlanamıyor. Kısa bir süre önce, merkez Karaisalı ilçesindeki Kaşobası köyünde 4 küçükbaş hayvanın telef olduğu iddia edildi.

20 köyün ve binlerce dönüm tarım arazisinin Körkün Çayı'ndan yararlandığını vurgulayan köylüler, yetkililerin önlem almaması halinde, dünyada bir marka haline gelen Karaisalı salçalık biberlerinin de tarihe karışacağını kaydetti. Maden ocağı atıklarının haftada bir Körkün Çayı'na bırakıldığını iddia eden köylüler, bütün girişimlerine rağmen bir sonuç alamadıklarını ileri sürdüler.

Köylüler, krom atıklarının verimli arazilerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Bu böyle devam ederse birkaç yıla kadar burada tarım ve hayvancılık da tarihe karışacak" dedi.  Topaktaş Köyü Muhtarı İhsan Gülek, Körkün Çayı'nın Pozantı Karauz mevkiinde bulunan 2 maden ocağının atıklarıyla kirlendiğini söyleyerek, "Bizim ırmak yatağındaki balıklarımız kalmadı, hep öldü. Hayvanlarımız su içemiyor. Tarlalarımızın yüzeyi krom bağlıyor. Biz bu durumdan mağduruz, gerekenin yapılmasını istiyoruz. Çoğu yere dilekçe verdik. Maden ocaklarına ceza da yazdılar ama atıklar yine suya karışıyor. Maden ocakları kapanmadığı sürece biz bu sorunu yaşarız. Daha önce suyun tabanı gözüküyordu, balıklar gözüküyordu, şimdi ise kirli akıyor" diye konuştu.

Köylülerden Nebi Köse ise Körkün Çayı'nın suyunu biber, fıstık, karpuz ve kavun sulamasında kullandıklarını belirterek şöyle devam etti:  "Ama bu maden atığının suya karışmasından dolayı sulama yapamıyoruz. Balık kalmadı, hayvanlar su içemiyor. Bu bölge tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Maden ocaklarının patronu kendisini nasıl düşünüyorsa bu insanları da düşünsün ve suya atıklarını bırakmasın. Bütün varımızı yoğumuzu harcayarak fıstık ektim. Ancak, suyun kirli olması nedeniyle sulama yapamıyoruz. Topraktaki mahsulümüz susuz kaldı. Çoğu kurudu gitti."

Köylülerden Ömer Şahin de sabah geldiğinde kirli aktığını gördüğü Körkün Çayı'nda nöbet tutarak suyun yeniden eski halini almasını beklediğini söyleyerek, "Sabah arazimizi sulamaya geldik, geldiğimizde de suyun kirli olduğunu gördük. Saat 14.00'te da su bulanık akıyordu, akşama kadar burada bekleyeceğiz. Su temizlendiğinde ise tarlalarımızı sulayacağız. Eskiden, bu çayın suyunu biz içerdik. Ama şimdi hayvanlarımız bile içmiyor. Benim 4 tane keçim bu sudan içtiği için telef oldu. Veteriner geldi. Suyun hayvanların akciğerinde ödeme neden olduğunu söyledi" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 10:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?