22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAİMBEYLİ - ADANA
Belediye Sayfaları

Çukurova'da sanayileşme

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, küreselleşme olgusunun 25 yıldır gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini her düzeyde etkilediğini, ülkelerdeki tüm değer ve zenginliklere el konulduğunu, tarım ve sanayisinin talan edildiğini söyledi.


Koramaz, odasının Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesindeki Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirdiği 2 gün sürecek "1. Çukurova Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu"nun açılışındaki konuşmasında, yaklaşık 10 yıldır Trakya, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleştirdikleri sempozyumlarla çok olumlu sonuçlar alındığını ve bölgeler için yeni projelerin başlamasına vesile olduğunu kaydetti.


Küreselleşme olgusunun 25 yıldır gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini her düzeyde etkilediğini, serbestleşme adı altında özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki tüm değer ve zenginliklere el konulduğunu, tarım ve sanayisinin talan edildiğini ifade eden Koramaz, "Bu kapsamda 1980 sonrası ülkemizde de bir dönüşüm ve değişim süreci yaşanmış, bu dönüşüm Çukurova açısından da önem taşıyan başlıca iki sonucu tarım ve sanayideki gerilemeyle görülmektedir. Türkiye'de 1986'dan beri yatırımlarda yüzde 75'i aşan bir azalma yaşanmış, sanayi artık öncü bir sektör olmaktan çıkmıştır" dedi.


Yaşanan süreç sonunda, sanayi ürünlerinde ithal hammadde girdi oranının yüzde 73'lere çıktığını, ihracatın, daha hızlı şekilde artan ithalatla karşılandığını ve dış ticaret açığı ve cari açığın rekor düzeye ulaştığını vurgulayan Koramaz, "Türkiye bütün olumsuz gidişin nedeni olan küresel sermaye patentli politikalardan vazgeçmeli, yüzünü öz gücüne çevirmelidir. Yıllardır uluslararası para kuruluşlarının güdümünde uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar terk edilmeli, eksenine insanların mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı uygulamaya konmalıdır'' diye konuştu.


Vali İlhan Atış ise Adana'nın eskisine oranla büyük bir değişim gösterdiğini ve geçmişe değil, geleceğe bakılması gerektiğini ifade ederek, "Adana 112 bin işçinin çalıştığı bir organize sanayi bölgesine sahip. Yeni küçük ölçekli organize sanayi bölgeleri de yapılıyor. Çok iyi ve güzel işler yapılıyor. Bunların görülmesi gerekir" dedi.


Adana'da kurulu arıtma tesislerinin, eleştiriler olsa da bir çok şehirde bulunmayan tesisler olduğunu ifade eden Atış, "Karataş, Saimbeyli ve Feke'de 2008'de atık su arıtma tesislerinin yapılacak olması, belediyenin katı atıkları değerlendirecek bir tesis için ihaleye çıkması, çevre açısından muhteşem olaylardır. Adana'da örnek alınması gelecek pek çok uygulama ve çalışma var" şeklinde konuştu.


Sempozyum daha sonra, "Çukurova'da Sanayileşmenin Dünü ve Bugünü" konulu panelle başladı.

Sempozyumun açılışına, CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Doğu Akdeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça, MMO Adana Şube Başkanı Selçuk Göndermez ile çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 11:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?