1
Mayıs
2024
Çarşamba
TUFANBEYLİ - ADANA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.006.650
Yüz Ölçümü
14.030
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
18.279
Yüz Ölçümü
964
Belediye Sayısı
31
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Tufanbeyli Genel Bilgi

  Tufanbeyli'den Bir Görünüm
Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İli'ne bağlı bir ilçe olan Tufanbeyli, doğuda Kahramanmaraş ili, güney ve güneybatıda Saimbeyli ilçesi, batı, kuzey ve kuzeydoğusunda da kayseri ili ile çevrilidir.

İlin kuzeyinde yer alan ilçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Orta kesimi çukurluk olan ilçe topraklarını Orta Torosların uzantıları olan Tahtalı ve Dibek Dağları engebelendirir.

İlçe orman örtüsü bakımından zengindir. dağlık alanlar göknar, kızılçam, karaçam ve sedir ormanları ile kaplıdır. İlçe topraklarını Seyhan Irmağı'nın kollarından Göksu Irmağı sulamaktadır.

Adana'ya 190 km. uzaklıkta yer alan Tufanbeyli İlçesi, denizden 1474 yükseklikte olup, yüzölçümü 964 km2'dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 20.171'dir.

İlçe ekonomisi, ekime elverişli alanlarının kısıtlı olmasından hayvancılığa dayalıdır. Ekime elverişli alanlarda buğday, şeker pancarı, nohut, arpa ve fasulye yetiştirilir. Hayvancılıkta daha çok kıl keçisi ve koyun yetiştirilir. Dağlık kesimde yaşayanların bir kısmı da ormancılıkla geçinmektedir. İlçe topraklarında çinko ve kurşun-çinko içeren cevher yatakları bulunmaktadır.

Yöre, Hititler döneminde önemli bir yerleşim yeri idi. Yöredeki en önemli yerleşim yeri Kummani kenti idi. 
  Tufanbeyli Sar Antik Kenti
Kizzuvatna adlı bağımsız bir Hurri Krallığının dinsel açıdan önemli bir merkezi olan Kummani MÖ.XIV.yüzyılda Hititlerin egemenliğine girmiş, daha sonra Kapadokya Bölgesi sınırları içerisinde kalmıştır. İsmi zamanla Komana'ya dönüşen kent Roma döneminde Hieropolis Komana adı ile anılmıştır. Bizans döneminde önemini yitiren yöre Ermenilerin yaşadığı bölgelerden olmuştur.

Osmanlı döneminde Hüketçe ismi ile Adana Vilayetinin Kozan sancağı sınırları içerisinde kalan Haçin (Saimbeyli) kazasına bağlı idi. 28.04.1958’de Saimbeyli’den ayrılarak Mağra adıyla ilçe olmuştur. Daha sonra ismi Kurtuluş savaşında büyük kahramanlıklar gösteren Osman Tufanbey’in adından dolayı Tufanbeyli olmuştur.

Tufanbeyli'nin 20 km. kuzeyindeki Şarköy bunun en iyi örneğidir. Şarköy, Hitit, Roma, Bizans ve Ermeni dönemlerini yaşamış eski bir yerleşim yeridir. Hititlerin dini merkezi olmuştur. Bugün burada Romalılara ait bazı eserler ayakta kalmıştır. Çok harap durumdaki Roma tiyatrosu, büyük taşlarla yapılmış Bizans kilisesi, büyük mermer blok taşlardan yapılmış 6 m. yüksekliğinde, 3 m. enindeki Alakapı, bitkisel motiflerle süslü mimari parçaları görülebilen Ana Tanrıça tapınağının kapısı, sütun ve bina kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Gebze mevkiinde Hititlere ait bazı kaya kabartmalarına da (Gebzeli Kaya Kabartmaları) rastlanmaktadır.



Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar:www.yerelnet.org.tr ve www.resimler.tv sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 22:23:30

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR