18
Mayıs
2024
Cumartesi
YÜREĞİR - ADANA

50. yıl protestosu

Yüreğir'in İncirlik Beldesi’nde bulunan İncirlik Hava Üssü’nün 50. kuruluş yıldönümü protesto edildi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) başı çektiği sivil toplum kuruluşlarına mensup göstericiler, bugün öğle vakti otobüslerle İncirlik Beldesi’ne gelerek D-400 karayolu üzerinde "İncirlik Üssü Kapatılsın" yazılı dev pankart açarak yürüyüşe geçti. "ABD Ortadoğu’dan defol", "Eğitim-Sen değil, İncirlik Üssü kapatılsın" şeklinde sloganlar atan göstericiler, İncirlik Beldesi girişine kadar yürüdü.

Göstericilerin, İncirlik Üssü kapısı önüne yürüme girişimi jandarmanın robocoplarla kurduğu bariyerle engellendi. Polisin de sıkı tedbir aldığı eylemde, göstericiler çaresiz kalınca belde girişinde basın açıklaması yaptı. Ellerinde "Yanke go home", "Biji tekoşina yekitiya gelan", "Irak’ta işgale son" yazılı dövizler de taşıyan göstericiler adına açıklama yapan Mehmet Ateş, İncirlik Üssü’nün Ortadoğu ülkelerinin gözetlenmesi ve istihbarat çalışması yapmak üzere tasarlandığını, ancak tarihi boyunca ABD’nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı saldırılarda kullanıldığını söyledi.

İlk olarak 1958 yılında ABD deniz piyadelerinin Lübnan’a yaptıkları çıkarmada kullanılan İncirlik Üssü’nün tarihinde, 1991 Irak Savaşı ile Afganistan’a yapılan operasyonlar bulunduğuna dikkat çeken Ateş, Irak’ın kuzeyden keşfi ve "Çekiç Güç" harekatlarında da kullanılan üssün, 2003 Haziran ayından beri de Irak’a lojistik nakliyat ve ABD ordusunun personel rotasyonunda transit geçiş amaçlı kullanıldığını ifade etti.

Ateş, "Şu anda da İncirlik Üssü’nde NATO Antlaşması kapsamında ABD’ye ait 90 tane atom bombası bulunmaktadır. Üssün kullanımı süresinin uzatılması ile birlikte üsse ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-17 kargo uçakları gelerek konuşlanmıştır. İncirlik Üssü’nü ABD’nin hizmetine vermek, görev süresini uzatmak, donatmak ve kullanım alanını genişletmek Irak işgaline ortak olmak demektir. Irak’taki pazar yerlerinde çocukların kafalarına bomba yağdırmaktır. Camilerde yaralı insanların kurşunlanmasına destek olmaktır. Bu ülkenin halkının yüzde 88’i ABD karşıtı olduğu bilinmektedir. İncirlik Üssü başta olmak üzere tüm yabancı üsler kapatılmalı, ABD askerleri bu ülke topraklarını terk etmelidir" dedi.

Bu arada göstericilerin İncirlik Üssü’ne gelişi sırasında bir esnaf, belde girişindeki Atatürk büstünü temizleyerek takdir gördü.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 14:46:52
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 13:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?