19
Mayıs
2024
Pazar
YÜREĞİR - ADANA

Adana'da şarbon skandalı!

İlk şarbon vakası merkez ilçe Yüreğir’in Ulubatlı Hasan Mahallesi’nde görüldü. Fırat ailesine ait evde beslenen koyunlardan 14’ü aniden rahatsızlanarak telef oldu. İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nce yapılan tetkiklerde koyunların şarbon hastalığından öldüğü anlaşıldı. Mahalle karantinaya alındı.

İkinci vaka ise aynı mahallenin hemen yanındaki Mutlu Köyü’nde yaşandı. Bu köyde ise 4 dana aniden hastalanıp bir iki saat içinde can verdi. Alınan numunelerin laboratuarda incelenmesi sonucu danaların da şarbona yakalandığı tespit edildi. Bu köyde de karantina sürüyor.
Yüreğir Belediyesi, şarbon hastalığının görüldüğü mahallelerde denetimlerini sıklaştırdı. Adı geçen köye ve mahalleye hayvan giriş çıkışlarını kontrol altında tutmaya çalışan belediyenin yanısıra İl Tarım Müdürlüğü de rutin kontrollerine devam ediyor. Şehir merkezinde şarbon hastalığının kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı.

Adana İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ömer Akmaz, ilki 3 hafta, ikincisi ise bir hafta önce meydana gelen olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü, belediyeler, emniyet ve jandarmanın bilgilendirdiğini söyledi. Ancak buna rağmen aradan geçen 3 hafta sonra bile ölümcül hastalıkla ilgili hiç bir resmi makamın konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmediği ortaya çıktı.
Yüreğir Belediyesi Veteriner Hekimi Atilla Erdoğan, hayvansal tüketim sırasında daha duyarlı olunması konusunda çağrıda bulundu. Erdoğan, et alırken mutlaka ruhsatlı yerlerde kesilmesine ve mühürlü olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Dünya kamuoyu şarbon mikrobunun ne kadar tehlikeli olduğunu 11 Eylül saldırılarından sonra bir kez daha öğrendi. ABD’deki Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan saldırıların ardından sık sık özellikle aynı ülkede şarbon mikrobu taşıyan postalar gönderilmeye başlanmıştı. Biyolojik silah olarak kullanılan şarbonla temas sonucu ABD’de o tarihlerde 10’a yakın insan hayatını kaybetmişti.
Hasta hayvanların et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinden kolayca insana geçebilen şarbon mikrobu 50-60 yıl kadar canlı kalabiliyor. İnsanlarda "şark çıbanı" hastalığına da yol açabilen şarbon mikrobu, hayvanlar gibi insanlarda da ölümcül olabiliyor. Hastalıklı olduğu tespit edilen hayvanların derisi dahil tüketiminin yapılmaması ve hemen imha edilmesi gerekiyor.

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 14:35:00
Güncelleme :28 Eylül 2004 Salı 14:40:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?