17
Mayıs
2024
Cuma
YÜREĞİR - ADANA

Adanalı üretici fiyat bekliyor

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Şahin Tekin, hasadı başlayan bir kilo sulu kütlü pamuğun maliyetini tarım teşkilatlarıyla yaptıkları ortak değerlendirme sonucu 819 bin 768 lira, bir kilo mısırın maliyetini 276 bin 884 lira olarak belirlerken, hala tarlada bulunan 1 kilo soya fasulyesinin 526 bin 623 bin liraya, 1 kilo yerfıstığının da 850 bin 933 liraya maledildiğini bildirdi.

 Üretim maliyetlerinin yalnız YZO olarak değil Tarım İl Müdürlüğü dahil tüm tarım teşkilatlarıyla birlikte hesaplandığını, hükümetin de en güvendiği kurumun fiyatlarını baz alarak alım fiyatlarını biran evvel açıklamasını isteyen Başkan Şahin Tekin, "Her şey apaçık ortada. Artık maliyet ve taban fiyat hesaplamaları mazide kalsın. Tarım kuruluşlarının maliyet fiyatları belli. Bunun üzerine yüzde 30 çiftçi kar payı verilerek alım fiyatları açıklanmalıdır" dedi.


Çukurova üreticisinin halen narenciyede ve pamukta verilecek yeni teşvik fiyatlarını beklediğini, gecikmenin tarımın geleceğine büyük darbe vuracağını da ifade eden Başkan Tekin, "Narenciyede teşvikler çok acele olarak verilmelidir. Geçen yılki gecikme üreticiye büyük zarar verdi. Aynı hataya bir daha düşülmemeli. Aksi halde bahçeler elden gider, verilen bir şeye yaramaz. Ayrıca, 2003 pamuk teşviklerini henüz alamamışken, 2004 kütlü hasadı başladı. Demir tavında dövülür. TMO’lar derhal açılmalı. Mısır alımları başlamalı, paramız da peşin ödenmelidir. Bizim takadımız kalmadı, bittik" diye konuştu.


Hükümetin, mısır ithal ederken korkmazken, hasat dönemi yerli üreticiden alım yapmak için neden acele etmediğini anlayamadıklarını da belirten Tekin, "Hasat başladı, ofisler hala kapalı. Bu hükümet, çiftçinin malını almaktan niye korkuyor? Fındığa don vurunca, alım fiyatları ikiye katlandı. Buğday önce kuraklık, sonra dolu yedi, kimse yüzümüze bakmadı. Türkiye’de iki ayrı ülke mi var?"şeklinde konuştu.

iha-adana
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 12:38:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?