20
Mayıs
2024
Pazertesi
YÜREĞİR - ADANA

Ceyhan taştı, 30 bin dönüm narenciye bahçesi su altında


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, bugün sular altında kalan köyleri ziyaret ederek üreticilerle görüşürken, mevcut yasayla zarar gören çiftçilere yardım gelmeyeceğini, çözüm için hükümetin acilen geniş kapsamlı tarım sigortasını hayata geçirmesini istedi. Başkan Şahin Tekin, fırtına ve taşkın sonucu sular altında kalan narenciye bahçelerindeki meyvelerin çamur ve mil nedeniyle toplanamadığını belirterek, "Ceyhan Nehri'nin taşması sonucu narenciye bahçeleri, buğday tarlaları sular altında kaldı. Fırtınadan meyveler döküldü. Çamur nedeniyle bahçeye girilmiyor. Doğal afetle karşı karşıyayız. Bunun için tek kurtuluş yolu geniş kapsamlı tarım sigortası çıkarılmalıdır. Üreticinin sattığı üründen belirli bir miktar kesilerek havuz oluşturulmalıdır. Sigorta kapsamında, gerçekten zarar gören bölgelere nakdi para ödemesi yapılmalıdır" dedi.
Bugün yürürlükte olan 2090 sayılı yasaya göre çiftçilerin bütün mal varlığının yarısının zarar görmesi halinde hükümetin kısmi yardımda bulunabildiğini, daha önce yürürlükte olan 5354 sayılı yasanın da geçmiş hükümet döneminde kaldırıldığını ifade eden Tekin, "Yani şu anda devletin çiftçi için buraları afet bölgesi ilan etmesi mümkün değil. Çiftçilerimiz sadece kara kara düşünüyor. Bölgede 30 bin dönüm üzerinde ekili narenciye bahçesi var. Bahçecilikte gelişmiş bir bölge. Depolama tesisleri var. Geçim kaynağı bu. Ama bu afette büyük küçük tüm üretici zarar gördü. Patates çamur nedeniyle henüz ekilemedi. Soğanlarda aşırı yağış nedeniyle kök kuruması, mantarı hastalık meydana geliyor. Bu bölgede yaklaşık 30'un üzerinde köy var. Ceyhan Nehri üzerindeki tüm köyler zarar gördü. Daha aşağıda bulunan Karataş köyleri de zarar gördü. Devletten tarım sigortası istiyoruz. Avuç açma dönemi bitti. Artık sigorta lazım" diye konuştu.
Taşkın sonucu bahçeleri sular altında kalan üreticiler ise ağaçlarını kurtarmak için kendi imkanlarıyla getirttikleri iş makineleriyle tahliye kanalları açtırırken, "Bizim devletten beklentimiz yok. Eskiler ne verdi ki, şimdikilerden bir şey bekleyelim" diye tepki gösterdiler.
DURAN FİDAN - ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2004 Pazartesi 18:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?