24
Mayıs
2024
Cuma
YÜREĞİR - ADANA

Uluslararası koruma alanı çöplüğe döndü

2001 yılında Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Camili Köyü Çaldağ eteklerindeki Rıfat Efendi Çiftliği ve çevresi, bakımsızlık ve ilgisizlik sonucu kaderine terk edildi.

Koruma altındaki tabelalar kimliği belirsiz kişilerce kurşunlanarak üzerine "Biji PKK" yazılırken, Ermeni katliamının en canlı tanığı olan mağaralar da define avcıları tarafından delik deşik edildi.

Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, perişan vaziyetteki koruma alanını medya mensuplarına gezdirirken, Adana Valiliği’ni acil tedbir almaya çağırdı.

Yurtsever, 15 Haziran 1921’de Fransız işgalindeki Adana’da, Ermeni milislerin en büyük katliamı yaptığı ve haritadan sildiği Camili Köyü’nün çevresindeki mağaraların, soykırım için canlı birer belge olduğunu söyleyerek, "Bu açıdan uluslararası koruma altına alınmıştır. Korunması, fonksiyon verilmesi ve tanıtım çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyordu. 2002 yılında şehitlik düzenleme ve tanıtım levhaları dikildi, yoluna köprü yapıldı. Ancak aradan geçen sürede çalışmalar aksadı, teröristlerin atış poligonu, definecilerin kazı yerine haline geldi. Çimento fabrikası da koruma altındaki tepelik alana moloz yığmaya başladı. Tarihi mezarlıklar, kazılarla darmadağın edildi. Kuvayi Milliye Şehitler Yurdu tahribata uğratıldı. Aynı yerdeki Rıfat Efendi Çiftliği’ndeki Türk bayrağı simgeli taş parçalandı, yarım bırakıldı. Bu duruma Adana Valiliği bir an evvel müdahale etmeli ve gereken düzenlemeleri yaptırarak koruma alanını kurtarmalıdır" şeklinde konuştu.

DURAN FİDAN ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 09:31:03
Güncelleme :3 Ocak 2005 Pazartesi 13:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?