17
Mayıs
2024
Cuma
YÜREĞİR - ADANA

Yüreğirli çiftçilerden DGD tepkisi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin gecikmesine tepki göstererek, veraset ilamıyla tarla sahibi görünen çiftçiye teşvik primi ödemelerinin durdurulması kararının da kabul edilemez olduğunu söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, AK Parti Hükümeti'nin işbaşına geldiği ilk aylardaki icraatlarıyla çiftçiden alkış topladığını, ancak son aylarda çıkarılan yasa ve kararların üreticiyi kızdırdığını savundu. Şahin Tekin, DGD ve mazot ödemelerinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü'nün beyanı üzerine yüzde 50'lik ilk diliminin bu yılın ilk 6 ayı, ikinci diliminin de ikinci 6 ayda ödeneceğini belirterek, "Bu durum maddi krizi henüz atlatamayan üreticileri zor duruma düşürmüştür. Üretici, buğdayına gübre ekecek para beklerken, ödemelerin 6 aya yayılması üzüntü verici olmuştur. Hükümet, çiftçiyi düşünüyorsa ödemelerin ilk dilimini en geç nisan ayı sonuna kadar yapmalıdır. Ayrıca, 2004'ün pamuk teşvik primleri bir an evvel açıklanmalı. DGD başvuruları da çiftçinin boş olduğu aylarda istenmelidir. Kaldı ki, biz zaten DGD istemiyoruz. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için satılan ürünün karşılığı olarak alınan faturalar üzerinden primlendirme yapılmasını talep ediyoruz" dedi.
Hükümetin, 2004 başında aldığı bir kararla "Veraset ilamı" ile tapu sahibi görünen çiftçilere, sattığı ürünün karşılığı kadar prim ödemesini durdurduğunu, DGD kayıtlarına göre ödeme yapılacağını ifade eden Şahin Tekin, "Bu durumdan çiftçinin hala haberi yok. Uygulama başladığında Türkiye çapında 250-300 bin çiftçi mağdur olacak. Düzeltme yapılması için biz oda olarak Türkiye Ziraat Odaları Genel Merkezi ve bakanlığa gereken başvurumuzu yaptık" diye konuştu.
Başkan Tekin, Türkiye'de dolarla birlikte enflasyon da düşerken, gübre fiyatlarındaki artışın durdurulamamasını eleştirdi. Tekin, Türkiye'de gübreye tekelcilerin hakim olduğunu ve istedikleri fiyatlarla piyasaya mal sürdüklerine dikkat çekerek, "Hükümet, bu tekeli kırmak için köylere de Bulgaristan, Romanya, Rusya gibi ülkelerden gübre ithal izni vermelidir" ifadelerini kullandı.
Yüreğir Ovası'nda geçtiğimiz günlerde yaşayan sel taşkını sonrası tarlalarını su basan üreticilerin, zarar-ziyan tespitinin ilgililerce yapıldığını hatırlatan Tekin, ancak yardımın yasa gereği çiftçinin malının yüzde 40'ından fazlasını kaybetmesi halinde yapılabilmesi nedeniyle gerçekleşemeyeceğini kaydetti.
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 17:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?