7
Mayıs
2024
Salı
AKSEKİ - ANTALYA

Ömer Duruk


(1919-2005)

Aroma meyve sularının kurucusu, Duruk Şirketler Grubunun sahibi. Ünlü Gelik Lokantası'nın sahibi. Ömer Duruk, 1933 yılında iflas eden babasının borcunu ödemek için eğitimini bırakarak 12 yaşında iş hayatına atıldı. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Maliye bakanlığı’ndan özel izin alarak vergi mükellefi oldu. Yaklaşık 150 dokuma tezgahını fason olarak çalıştırıp Toros markası ile kaput bezi üreterek satmaya başladı. Kısa sürede işyerini geliştirdikten sonra 1938’de Konya’da yedi tane benzin istasyonu açtı, 1957’de Konya makarna, un ve irmik fabrikasını kurdu. İstanbul’da 1958 yılında av hayvanları derisi ağırlıklı olmak üzere hayvan derisi ihracatı yaptı. Bunu Otomotiv yedek parça alım ve satımı ile servis işleri izledi. Bunun ardından Aroma Meyve Suları’nın kurucusu olarak Duruk Şirketler Grubunu iş hayatına geçirdi. İstanbul’daki ünlü Gelik Lokantasının da sahibi oldu. Duruk 1988 yılında ekmek-pasta karışımları ve ekmek katkı maddeleri üretimi yapan Alman ortaklı İreks Gıda'nın Çerkezköy'deki fabrikasını kurdu.

İş hayatında kazandıklarının çoğunu hayır işlerine yatırdı. Memleketi olan Akseki’de 6 lise ve bir spor salonu yaptırarak spor ve eğitime desteğini sürdürdü. Zor durumdaki kişi ve kuruluşlara yaptığı yardımları da daima gizli tuttu.

Ömer Duruk, safrakesesi rahatsızlığı nedeni ile Ağustos 2005’te hayata veda etti.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar
  • Makbule CİNGÖZ | burs | 85.110.34.xxx | 28.01.2011 18:41:46

    Mrb ben akseki kuyucak kasabasından Hüseyin CİNGÖZ'ün kızı Makbule CİNGÖZ.Antalya Akdeniz üniversitesinde öğretmenlik 2.sınıf öğrencisiyim  aynı zamnda aöf okul öncesi ögretmenliği 2. sınıfta okumaktayım kardeşim ve abimin okul durumu nedeniyle zorlanmaktayız  burs başvurularınız var mıdır?     Teşekkürler