26
Mayıs
2024
Pazar
ALANYA - ANTALYA

Bakan Eker Alanya'da

BAKAN EKER ALANYA'DA

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Sınırdaki mayınların temizlenmesiyle ilgili kanun çıktı. Orayı temizleyeceğiz. Temizlendikten sonra orası tarıma açılacak. Zaten orası çok büyük bir arazi değil" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan AL-ET Alanya Entegre Et Tesisleri'ni ziyaret etti. Bakan Eker burada yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde perakende mağazalar zincirinden her gün bilgi alarak günde ne kadar et satıldığını takip ettiklerini söyledi.

Et satışının yaklaşık 1 ay içerisinde yüzde 25 arttığını belirten Eker, "Fiyat yüzde 20 düşünce tüketim ve satış yüzde 25 oranında arttı" dedi.

Türkiye'de hayvancılığın göstergelerinde çok büyük gelişme olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu: "Son 6-7 yıl içerisinde hayvancılık konusunda Türkiye profesyonelleşti. İçinde 50 başın üzerinde hayvan bulunan 4 bin 500 işletme vardı. Şu an 18 bin 650 işletme var. İşletme sayısında 4,5 kat artış oldu. Türkiye'de büyükbaş havan sayısında bir azalma yok. Kamuoyunda bazen hayvan bitti diye söyleniyor ancak bu doğru değil."

Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısında artış olduğunu ifade eden Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Biz devraldığımızda bu sayı 9 milyon 800 bindi. Şimdi 10 milyon 800 bin oldu. Daha önce bir hayvandan 180 kilo et alınıyordu. Şu an ortalama 215 kilo et alınıyor. Daha önce hayvandan bin 700 litre süt alınıyordu. Şu an 2 bin 750 litre süt alınıyor. Daha önce Türkiye toplam 8 milyon ton süt alıyordu, şimdi 12 milyon 400 bin ton süt alıyor. Hayvancılık desteklerini 15 kat artırdık. Türkiye'de 2002 yılında

hayvancılığa verilen destek 83 milyon TL iken bu sene 1 milyon 250 milyon TL'ye yani 15 katına çıktı. Türkiye'de hayvancılık artık üvey evlat değil."

Eker, 'Tohumculukla ilgili bir çalışma var mı?' şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: "Tohumculukla ilgili kamuoyundaki bilgilerin çoğu eksik, hatta yanlış. İsrail ile ilgili tohum konusu çok speküle edilen bir konu. Burada yanlış bilgi var. Türkiye geçen sene İsrail'e 142 milyon liralık tarım ürünü sattı. Aldığı ürün 27 milyon lira. 142 milyon lira, 27 milyon liranın kaç katı?"

HAYVANCILIK ARTIK ÜVEY EVLAT DEĞİL

Türkiye'nin aldığının 5-6 katını sattığını anlatan Eker, şöyle konuştu: "2010'un ilk 5 ayında da durum aynı. Dünyanın hangi ticaretinde almadan satmak var? Bir şey satacaksınız ve bir şey alacaksınız. Türkiye kendi temel ihtiyaçları konusunda, temel tarım ürünü ihtiyaçlarının ne kadarını içeriden kendisi temin ediyor ne kadarını ticaret yoluyla alıyor? Önemli olan budur. Bakın Türkiye 70 milyon insanı besliyor. 30 milyon da turist besliyor. Alanya'ya ne kadar turist geliyor. Bunlar ne yiyip ne içiyor?

Yanlarında mı getiriyorlar? Türkiye çiftçisinin ürettiklerini yiyorlar. 30 milyon turist bekliyoruz. Üstüne de ürettiklerimizin 11,5 milyar dolarlık kısmını da ihracat yapıyoruz. Tarım ürünleri ihracatı, yaklaşık 11,5 milyar dolar. Et ithal edeceğiz dedik daha ithal etmeden fiyatlar yüzde 21 düştü. Üzerinden 45 gün geçti. Şu an Türkiye'de her gün yüzlerce, binlerce hayvan kesiliyor mu? Kesiliyor. Kasapta, markette et var mı? Var. Satılıyor mu? Satılıyor. İthal oldu da mı? Hayır daha ithal olmadan, hem besi

devam ediyor hem kesim devam ediyor, hem satış devam ediyor. Demek ki bu işin politikasında, üretiminde bir problem yok."

Sınırdaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili soruyu da cevaplayan Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Sınırdaki mayınların temizlenmesiyle ilgili kanun çıktı. Orayı temizleyeceğiz. Temizlendikten sonra orası tarıma açılacak. Zaten çok büyük bir arazi değil. Onu da kamuoyu çok abarttı. 227 bin dönüm arazi. 23 bin hektar yapar. Türkiye'nin toplam tarım alanı 26 milyon hektar. Öteki 23 bin hektar. 650 kilometre boyunca bazı yeri 50, bazı yerde 100, en geniş yeri 300 metre olan dar bir şerit. Mayınlar

temizlendikten sonra o araziler en iyi şekilde kullanılır. Bir şeyi bozmak kolaydır ancak yapmak zor. Biz yapmaya çalışıyoruz. Birçok işte olduğu gibi Türkiye'de de bozulmuş olan yapıyı biz düzeltiyoruz."

Bakan Eker daha sonra Alanya Ziraat Odası Yayın ve Danışmanlık Merkezi'nin açılışını yaptı. Eker, ardından Filika Restoran'da tarım sektörü temsilcileri ile basına kapalı yapılan yemekli toplantıda katıldı.

BAKAN EKER ALANYA'DA
BAKAN EKER ALANYA'DA
BAKAN EKER ALANYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2010 Pazar 15:12:02
Güncelleme :13 Haziran 2010 Pazar 19:08:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?