18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALANYA - ANTALYA

Cemal Can vefat etti

Alanya'da yaşayan emekli Yargıtay Onursal Üyesi 82 yaşındaki Cemal Can, Ankara'daki evinde solunum yetmezliği nedeniyle vefat etti.

Cemal Can için Alanya Adliyesi'nde tören düzenlendi. Törene Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın yanı sıra adliyede görevli hakim ve savcılar, İlçe Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, avukatlar ve yakınları katıldı. Törende konuşan Yeldan, Cemal Can'ın Alanya'nın yetiştirdiği önemli isimlerden biri olduğunu belirterek "Uzun yıllar adalete hizmet eden bir eğitim gönüllüsüydü. Kendisini kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.

Adliyede düzenlenen törenin ardından Can, Emine Özmüftüoğlu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bektaş Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.

CEMAL CAN

29 Ekim 1927 tarihinde Alanya'da doğdu. İlkokulu Alanya'da Hayate Hanım İlkokulu'nda, ortaokulu Antalya'da, liseyi yatılı olarak İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Maddi imkansızlık nedeniyle çok istediği Güzel Sanatlar Akademisi'ne gidemeyerek 1949 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Alanya'da hakimlik stajına başladı. 1950 de dayısının kızı Pakize Görkey ile evlendi. Askerlik görevini Elazığ'da yedek subay olarak yaptı. 1952 yılında Kastamonu Devrekani savcılığına, 1954 de Köyceğiz savcılığına, 1956'da Samsun savcı yardımcılığına atandı.

1958'de görevinden istifa ederek Alanya'da avukatlığa başladı. 1961 yılında tekrar savcılığa dönerek Giresun Keşap savcılığına atandı. 1964'de Kayseri savcı yardımcılığı sırasında Yassı Ada mahkumlarının infazlarından sorumlu olarak görevlendirildi. Ekim 1964'de eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve diğer Yassı Ada mahkumlarının tahliye yazısını hazırlattı. 1970'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılığına, 1983'de Yargıtay üyeliğine seçildi.

1992 yılında yaş haddinden Yargıtay Onursal Üyesi olarak emekli oldu. Can, 20 yıl biriktirdiği 200 bin TL'yi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağışlayarak Cemal Can Anaokulu'nu yaptırdı. Cemal Can, dört çocuk ve beş torun sahibiydi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 16:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?