17
Mayıs
2024
Cuma
ALANYA - ANTALYA

Goji Berry üretimi tam gaz

Çin ve Tibet orijinli bir meyve olan ve Türkiye'de en fazla üretildiği yerler arasında Alanya'nın da bulunduğu goji berry bitki fidesi, ilçede toplam 5 dönüm alanda üretiliyor.

Alanya Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin ve Tibet orijinli goji berrynin dünyada besin değeri en yüksek meyvelerden birisi olduğunu vurguladı.

Alanya'da dağlara doğru 45 kilometrelik alanda yetiştirilebilen bitkinin Türkiye'de "süper üzüm" veya "kurt üzümü" olarak adlandırıldığını belirten Rüzgar, goji berrynin Türkiye'de ilk üretim yerinin Alanya olduğunu söyledi.

İlçede 2007 yılında deneme üretimi yapılan goji berry fidanlarının 2010 yılından itibaren Demirtaş beldesinde Yeşilöz, Bademağacı, Toslak ve Sapadere köylerinde toplam 5 dönüm alanda yetiştirildiğini bildiren Rüzgar, ilçede yılda toplam 5 bin civarında fidan üretildiğini kaydetti.

Alanya'nın toprak yapısı ve ikliminin ürünün yetişmesi için oldukça uygun olduğunu dile getiren Rüzgar, bakımı kolay olan bitkinin kolay da ürün verdiğini ifade etti.

Henüz iç piyasa talebini karşılayacak üretime ulaşamadıklarını, bu nedenle üretimi artırmayı planladıklarını anlatan Rüzgar, şunları kaydetti:

"Dikildikten sonra 2 yıl içerisinde ürün veren meyvenin pek çok faydası var. 2 bin yıldır kullanılan bu meyve, kuvvetli antioksidan özelliğine sahip. Böbrek, karaciğer sorunlarının yanı sıra kolesterolü ve kan basıncını düşürüyor, kanı da temizliyor. Çok yüksek oranda protein içeren üründe arı poleninden altı kat daha yüksek olan 19 farklı amino var. İçeriğinde yüzde 13 oranında protein var. Daha birçok özelliklerinden dolayı Uzakdoğu ülkelerinde yıllarca tedavi amaçlı kullanılmış. Sağlık alanında bu kadar etkili olan meyvenin Alanya'da yetiştirilebilir olması üreticilerimiz için bir şans."

Rüzgar, ilçede bu yıla kadar daha çok fide üretimine ağırlık verildiğini, bundan sonra meyve üretiminin de yoğunluk kazanacağını vurguladı.

-Goji berry meyvesinin kilogramı 80 liradan satılıyor-

Göji berry üreticisi Yusuf Şahiner ise 2007 yılında Alanya'ya getirilen goji berry bitkisini deneme amaçlı bahçesine diktiğini, randımanın yüksek olduğunu görünce 2010 yılından bu yana fidan yetiştirmeye başladığını anlattı.

Çin ve Tibet'te binlerce yıldan bu yana tıbbi alanda kullanılan meyvenin birçok rahatsızlığa iyi geldiğinin bilindiğini ifade eden Şahiner, goji berryin antioksidanları bünyeden attığını ve bünyenin sağlıklı olmasını sağladığını söyledi.

Her iklimde yetişebilen bitkinin bakımının kolay olduğunu dile getiren Şahiner "Piyasada goji berry meyvesinin kilogramı 80 liradan satılıyor. Alanya ikliminde de yetişen bitkiyi yetiştirmek isteyenlerin talepleri için fide üretiyorum" dedi.

Şahiner, ilk fide diktiğinde diğer insanların "Burada yetişmez" söylentilerine maruz kaldığını, ama buna aldırmadığını dile getirerek, "Serada yetiştiriyorum ve sıcaklık 40-50 dereceyi buluyor. Üstelik sadece ilk dikim zamanında düzenli sulama ihtiyacı oluyor. Gübre ve kimyasal hiçbir ürün kullanmıyorum. Bu anlamda da çok ekonomik bir ürün" diye konuştu.

Goji berryin temmuz ve ağustos aylarında çiçek açtığını, kasım ayına kadar da meyve verdiğini anlatan Şahiner, bitkinin yapraklarından da faydalanıldığını, bitki çayı olarak kullanıldığında meyvesinden bile daha etkili olduğunu kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2012 Çarşamba 14:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?