19
Mayıs
2024
Pazar
ALANYA - ANTALYA

Nobel'e ilham oldular!

NOBEL'İN İLHAM KAYNAĞI ALANYALI BALIKÇILAR

Alanyalı balıkçılar, Nobel Ödülü'ne konu oldu.

İsveç Bilimler Akademisi'nin, "Orman ve deniz gibi ortak malların dernek ve birlikler tarafından nasıl başarılı yönetilebileceğini" gösteren teorilerinden ötürü Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen ABD'li profesör Elinor Ostrom'un (76) eserinde geniş yer ayırdığı Alanyalı balıkçılar gururlu olduklarını söyledi.

Alanya Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri İstihsal ve Satış Kooperatifi Başkanı Mustafa Çakır, bunun Alanyalı balıkçılar için gurur verici bir olay olduğunu söyledi. Yıllar önce babalarının balık avlanma mevkii için sürekli kavga ettiklerini belirten Çakır, "Balıkçı çoğaldıkça aralarında tartışmalar başlamış. Daha sonra mevkileri sınırlandırarak sıraya koymuşlar. Bu sırada balık mevsimi öncesinde kura ile belirlenmiş. Bunun ardından kavgalar sona ermiş. Hala o sistemi devam ettiriyoruz" dedi.

Balık sezonu başlamadan önce balıkçılarla toplantı yaptıklarını ifade eden Çakır, şöyle konuştu: "Arkadaşlarla toplanıyoruz. Balık avlama mevkileri kura ile belirleniyor. Sıraya konulan 40 adet mevki var."

Ödül alan ABD'li ekonomistten bir talepleri olmadığını belirten Çakır, sözlerine şöyle devam etti: "Aldığımız bilgilere göre kendisi Alanya'ya 1975 yılında gelmiş ve balıkçılardan bilgi almış. Biz o zaman çocuktuk. Ödül kazandı diye kendisinden bir istekte bulunmak bize yakışmaz."

BALIKÇILIK DENETİM ALTINDA

Alanya'da 40 yıldır balıkçılık yapan 63 yaşındaki Ahmet Akman da, şunları söyledi: "Karaburun ve Gazipaşa arasındaki balık mevkilerinde aşırı avlanmayı önledik. Kooperatifimizce buralar denetim altına alındı. Bazı arkadaşlarımıza av yardımı ve parasal yardım yapıldı. Kooperatifimiz denetimlerini sürdürüyor ancak dışarıdan gelen bazı balıkçılar bize zarar veriyor. Bu balıkçıların bazılarını uyardık. Onlara sistemi anlattık."

Alanya'da yapılan balıkçılığın şimdi denetim altında olduğunu belirten Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kooperatife üye bugün 20 balıkçı var. Üye olmayan 80 balıkçı var. Bunların hepsi kurallara uyuyor. Sistem oluşturulmadan önce Alanya'daki 3-5 balıkçı avlanma yerlerini kendilerince taksim etmiş. Bu durum balıkçılara zarar veriyordu. Kooperatif olarak bu sorunu uyararak, kaymakamlığın da desteğini alarak çözdük. Şimdi kimsenin bir şikayeti yok. Herkes sıraya giriyor ve her gün yer değiştiriyor. Balık avlayıp avlayamaması onun şansı. Herkesin yeri ve sınırı belli."

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise, Alanyalı balıkçıların 1969 yılında kurulan kooperatif çatısı altında bir araya geldiklerini belirterek "ABD'li ekonomist tarafından ele alınan eserde, Alanyalı balıkçıların geniş yer alması hepimizi mutlu etti. Tanıtıma balıkçılarımızın da büyük katkısı oldu" dedi.

NOBEL'İN İLHAM KAYNAĞI ALANYALI BALIKÇILAR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 14:56:02
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 15:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?