18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALANYA - ANTALYA

Tarihi evlere belediyeden süre

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, yürürlüğe giren Koruma Amaçlı İmar Kanunu’na göre tescilli tarihi evlerin sahipleri tarafından restore edilmemesi halinde belediye tarafından istimlak edileceğini belirterek, "Tarihi evlerin sahiplerine belli bir süre tanıyacağız" dedi.

Hükümet tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Koruma Amaçlı İmar Kanunu, Alanya Belediyesi’ni harekete geçirdi. Türkiye genelinde Anıtlar Yüksek Kurulu’na ilk müracaatı yapan Alanya Belediyesi, Alanya’da bulunan tescilli eski evlerin listesini istedi. Yeni yasanın tescilli eski evlerin belediyeler tarafından istimlak ve restore edilmesine imkan tanıdığını kaydeden Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu,

"Eski evlerin sahiplerine birer yazı göndererek, evlerin bir an önce aslına uygun şekilde restore edilmesini isteyeceğiz. Belediye tarafından verilen süre içerisinde evlerde gerekli çalışmalar yapılmadığı taktirde, Alanya Belediyesi olarak bedeli ödenmek kaydıyla eski evler istimlak edilecek" dedi.

Alanya’da Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayını taşıyan yaklaşık 40 adet eski ev tespit ettiklerini ifade eden Sipahioğlu, "Söz konusu evlerle ilgili yazışmalara önümüzdeki günlerde başlayacağız. Ayrıca ev sahiplerine gerekli restorasyon için 3 aylık bir süre verilecek. Tespit ettiğimiz 40 ev de şehir merkezinde yer alıyor. Alanya Kalesi içindeki evler için ise özel izin almaya çalışacağız. Birinci derecede sit alanı içerisindeki evler için özel bir proje hazırlayarak, önümüzdeki günlerde ilgili bakanlığa müracaat edeceğiz" diye konuştu.

Başkan Sipahioğlu, yeni yasanın son derece yerinde olduğunu belirterek, Alanya’daki eski tarihi yapıların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Bazı evlerin turistik amaçlı olarak kiraya verilebileceği, bazılarının ise Alanya’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine tahsis edilebileceği dile getiriliyor. Bu arada Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan bir heyetin Alanya Kalesi’nde düşünülen projeyle ilgili inceleme yapmak üzere Alanya’ya davet edildiği belirtildi.

Alanya
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 16:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?