26
Mayıs
2024
Pazar
SERİK - ANTALYA

Muhtarlara 'üreme' semineri

Antalya’nın Serik İlçesi’nde, köy muhtarlarına, alışılmışın dışında bir eğitim verildi. Türkiye Üreme Sağlığı Programı Ulusal Anne Ölümleri Araştırması kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Yaprak Civelek ve Dr. Ertan Şahbaz tarafından bir brifing verildi.

Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar sonucu çocuk ölümlerinin binde 43’den binde 38’e gerilediğini kaydeden Araştırma Görevlisi Yaprak Civelek, Avrupa Birliği’ne girmek için müzakerelere başlanacağı dönemde, anne ölümlerinin de mutlak surette azaltılması gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın anne ölümleri konusunda daha çok proje üretmesi gerektiğini dile getiren Civelek, böylece daha sağlıklı anneler ve daha sağlıklı bir toplum için büyük bir adım atılacağına dikkat çekti.

Türkiye’de daha önce ulusal bazda anne ölümleri konusunda bir araştırmanın yapılmadığını kaydeden Civelek, "Bireysel olarak bazı profesörlerin yürüttüğü çalışmalar var. Bunlardan sağlıklı bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Ulusal çapta böyle bir araştırma hiç olmadı. Haccetepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün AB’nin de desteklediği Türkiye Üreme Sağlığı Programı Ulusal Anne Ölümleri Araştırması’nı yapıyoruz. Bu araştırma Ekim 2006’ya kadar sürecek" dedi.

Araştırmanın İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 27 ili kapsadığını belirten Civelek, araştırmaya başlamadan önce pilot bölge seçilen Antalya’da Şubat 2005’e kadar çalışma yapılacağını kaydetti. Antalya’da araştırmanın veri toplama araçları ve yönteminin deneneceğini anlatan Civelek, "Araştırmanın amacı anne ölümlüğü göstergelerine doğru veri sağlamak, anne ölüm nedenlerini belirlemek, anne ölümü açısından yüksek risk altında olan nüfus gruplarını belirlemek, mevcut kayıt ve raporlama sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, anne ölümleri hakkında bilinç oluşturmak, üreme sağlığına ilişkin politika oluşturma çabalarına destek vermek" diye konuştu.

Muhtarlara projenin nasıl işleyeceği hakkında bilgi veren Serik 1. No’lu Sağlık Ocağı’nda görevli Dr. Ertan Şahbaz da, defnedilen kişilerin 12-50 yaşları arasında bir kadın olması durumunda Kadın Ölüm Bildirim Formu’nun doldurulması gerektiğini ifade ederek, formaların en kısa sürede ilçelerde İlçe Koordinatörleri’ne ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Dr. Şahbaz, illerde İl Proje Ekipleri, Ankara’da da 2 tane Merkezi İnceleme Komitesi’nin bulunduğunu ifade ederek, özellikle defnedilenlerin kadın olması durumunda doldurulacak formların silsile yoluyla Ankara’ya gönderileceğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2005 Çarşamba 19:14:34
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 13:14:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?