29
Nisan
2024
Pazertesi
SERİK - ANTALYA
Nufus
1.789.295
Yüz Ölçümü
20.591
İlçe Sayısı
20
Vali
Nufus
105.755
Yüz Ölçümü
1.353
Belediye Sayısı
60
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Serik Genel Bilgi

Serik Merkez Cami

Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya İli'ne bağlı bir ilçe olan Serik, doğuda Manavgat, güneyde Akdeniz, batıda Merkez ilçe, kuzeyde Burdur ve Isparta illeri ile çevrilidir. Güney kesimi dışında oldukça dağlık olan ilçe toprakları kuzeyde batı Toroslardan, güneyde Akdeniz kıyısına kadar uzanır. İlçenin kuzey kesimini Kuyucak Dağı engebelendirir. Topraklarının bir bölümü kızıl çam, sedir ve kara çam ormanlarıyla kaplıdır.

İlçe topraklarından kaynaklanan suları Aksu ve Köprü Suyu toplar. Akdeniz'e dökülen bu akarsular doğuda ve batıda kısmen doğal sınırı oluşturur. Yüzölçümü 1.353 km2'dir. 2000 Yılı genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 109.360'tır.

İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarım ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler çiğit, buğday, pamuk, yulaf, arpa, portakal ve limondur. Zeytin üretimi de yapılan ilçede seracılık da gelişmiştir. İlçenin kuzey kesimindeki yüksek alanlarda kıl keçisi ve koyun yetiştirilir.

Aspendos Antik Tiyatrosu

İlkçağda Pamfilya bölgesinde yer alan ve eski bir yerleşim olan yöre, M.S. II.yüzyılda Bergama Krallığı’na bağlı olarak bugünkü Yanköy yakınlarında bulunan Koçhisar Tepesi ( Silyon) ve Belkıs Köyü’nde (Aspendos) olarak iki yerde kurulmuştur. 1817 yılında çok seyrek olan yerleşim yeri " Seyrek" olarak 1950’den sonra Serik olarak anılmıştır. II.yüzyılda Bizansın Kibyraioton Theması'nın sınırları içinde olan yöreye, 1883'te Yunanistan'ın Teselya bölgesinden, 1900'de de Girit'ten gelen göçmenler yerleştirilmiştir.

Belkıs Köyü (Aspendos), Serik İlçesinin 8 km. doğusunda Köprü Çayı’nın dağlık bölgeden düzlüğe ulaştığı yerde, biri büyük, diğeri küçük iki tepe üzerine kurulmuş zengin şehirlerden biridir. İlk ismi bastığı sikkeler üzerinde de görüleceği gibi Estvadiiys’tir. Antik dünyada en güçlü para Aspendos sikkesidir. M.Ö. 7.yüzyılın başlarında kurulan şehir, Perslerin, Attik Delos Deniz Birliği’nin, Büyük İskender’in, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerini tanımıştır. Evrimedon Çayı ağzındaki konumu ile önemli bir liman ve ticaret kenti olarak ünlenen Aspendos, mısır, gül ağacından yapılmış süs eşyaları, şarap, tuz ve at ticareti yapmıştır. Kent ayrıca antik dünyanın en iyi atlarını yetiştirmesi ile de ünlüdür. Aspendos’taki eserler, Aşağı Kent Yapıları ve Yukarı Kent Yapıları olarak ikiye ayrılır. Yukarı Kent Yapıları arasında agora, bazilika toplantı yapısı, nymphaeum ve eksedra yer alır. Aşağı Kent Yapıları arasında ise tiyatro, stadion, hamamlar, su kemeri, tapınak ve nekropoller sayılabilir. Aspendos surlarının Helenistik Dönem de yapıldığı, sonraları Geç Roma ve Bizans Dönemlerinde birtakım onarımlar gördüğü bilinmektedir.

Silion Antik kenti

M.Ö. IV. yüzyılda kurulan ve Bizans Döneminde Psikoposluk merkezi olan Silion, Selçuklu çağlarını yaşamıştır. Tepenin hafif eğimli batı yönü Helenistik çağlardan kalma surlarla çevrilidir. Bu surları kuleler, kapılar ve kente çıkılan yollar tamamlamaktadır. Kentin kapısı tepenin batı yanındaki surlar üzerindedir. Tepenin çıkıldığında kuzeybatı yönünde ev kalıntıları, sokaklar, batıda Selçuklu Camii, Bizans Kilisesi ve sarnıç görünmektedir. Tepenin güneybatı eteğinde 8.000 kişilik tiyatro ve yanında odeon bulunmaktadır.

Serik yöresi XIX.yüzyıl sonlarında Konya vilayeti Teke (Antalya) sancağının merkez kazasına bağlı bir nahiye iken, 1926'da ilçe konumuna getirilmiştir.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 22:12:31

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR