20
Mayıs
2024
Pazertesi
AĞLASUN - BURDUR

Antoninler Çeşmesi güçlendiriliyor

Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. Antik kentte bulunan Antoninler Çeşmesi, depreme karşı güçlendirme çalışmaları sebebiyle 3 yıl ziyaretçilere kapalı kalacak.

8 Eylül 2007


Ağlasun ilçesinde 17 yıldır süren Sagalassos Antik Kenti kazılarında, bu yıl Antoninler Çeşmesi restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte en büyük tarihi eser olan Roma İmparatoru Hadrian'ın heykeli gün ışığına çıkarıldı. Kazı başkanlığını Belçika Leuven Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome'nin yürüttüğü Sagalasson Antik Kenti'nin bu yılki kazı çalışmalarının tamamlanması ve Antoninler Çeşmesinin ziyaret kapanması sebebiyle sponsorluğunu yapan Aygaz, Sagalassos'a gezi düzenledi.


Aygaz yetkililerinin ve gazetecilerin oluşturduğu yaklaşık 30 kişilik bir grup, 3 yıl ziyarete kapalı kalacak olan Antoninler Çeşmesi'ni görmek için Sagalassos'a geldi. Antoninler Çeşmesi'nin 10 yıldır restorasyon çalışmalarını sürdüren Mimar Restorasyon uzmanı Semih Ercan, gruba Roma Hamamı, Antoninus Pius Mabedi, Tiyatro, Genç Helenistik Çeşme, Odeon, Helenistik su kanallarını ve Antoninler Çeşmesi'ni gezdirerek Sagalassos hakkında bilgiler verdi. Antoninler çeşmesinin 10 senedir restorasyonunu yürüttüğünü belirten Mimar Restorasyon Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Semih Ercan, "Projeye başladığımızda Çeşme binası temelleri dışında tamamen yıkılmış parçaları kırılmış şekilde bulunuyor. Yaklaşık 3 bin 500 adet parçayı 3 boyutlu bir mimari puzzle gibi 1998-2001 yılları arasında birleştirdik ve yerlerini bulduk. Yaklaşık 400 bloğa çevirdik. Daha sonra bütün parçaları kullanmak ve yapıyı ayağa kaldırmak için gerekli eksik plakların ve parçaların yapımına başlandı" dedi.


2001 yılından bu yana Türkiye genelinde yeni bir uygulama yaptıklarını hatırlatan Ercan, "Restorasyonda eksik kısımları taştan, çimentodan, betondan değil, benzer taştan birebir pantografla, hatta kırıkları da birebir kopyalayıp bu tarz taşla tamamlama yapıyoruz. Yapıyı ayağa kaldırma işlemi 2001 yılından bu yana devam ediyor ve 2007 yılı sezonu sonunda bütün parçaları yerinde tamamen ayağa kaldırdık. Projenin 2. aşamasını tamamladık. Son aşamada yapıyı statik olarak depreme karşı blokları birbirine bağlayıp, yapının temeline bir deprem izolasyonu yerleştireceğiz. Önümüzdeki 3-4 sene içinde heykellerimizin kopyalarını yapıp Burdur Müzesi'ne koyacağız. Burada önemli olan bir şeyde mevcut su kaynağının olması ve antik yapıya çeşme fonksiyonunu tekrar geri vereceğiz bunu hedefliyoruz. 2010 yılında tamamlamayı düşünüyoruz. Bundan sonra etrafındaki yapıları tamamlamak. Yukarı Agora'yı dünyada çok okunur ve anlaşılabilir yönde antik kent haline getirmek, hedeflerimiz bu şekilde" diye konuştu.


Öte yandan geçtiğimiz haftalarda 2. yüzyıl Roma Dönemi'ne ait Roma İmparatoru Hadrian'ın heykelinin başı, ayağı ve sağ bacağı ortaya çıkarılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 19:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?