4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇELTİKÇİ - BURDUR

Çeltikçi Genel Bilgi

Çeltikçi'den Bir Görünüm

Akdeniz Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Çeltikçi, Çeltikçi, Burdur ilinin güney doğusunda ve il merkezine 31.km. uzaklıkta olup, güneydoğusunda Bucak ilçesi, kuzeyinde ise Ağlasun ilçesi bulunmaktadır. İlçe, toprak yönünden oldukça zengindir. Kuzköy ve Çeltikçi ovaları tarıma elverişli konumdadır. İlçe coğrafi olarak, göller bölgesinde yer alıyor gözükmekle birlikte, ilçe sınırları içerisinde sadece Çeltikçi beli mevkiinde Karaevli gölü bulunmaktadır. Ancak son yılların bu göl kurumuş ve bataklık durumundadır. İlçede akarsu bulunmamaktadır. Kış aylarında yağış miktarına göre bazı derelerin sulanmaktadır.

İlçenin denizden yüksekliği 850 m. olup, yüzölçümü 247 km2.,2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 6.758'dir.

 

İlçenin tarihi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte 1725 yıllarında “Koklan Beyleri" soyundan olduğu söylenen birinin Pınarlı Boğaz adı verilen derenin ağzına gelerek yerleşmesiyle bugünkü Konak Mahallesi'nin oluştuğu söylenmektedir. Günümüzdeki Cami Mahallesi, Arvallı (Bağsaray) yakınlarında yerleşenlerin su kaynaklarının ve arazinin kıt oluşu nedeniyle göçerek bu bölgeye yerleşmesiyle oluşmuştur. Daha sonraki yıllarda Burdur tarafından ilçeye girişinin sağ ve sol yakalarında pirinç ekilmesiyle ilçeye “Çeltikçi” ismi verilmiştir.

Kesin olmamakla birlikte, Çeltikçi Ovası'nın Sultan Hamit’ in çiftliği olduğu, 1914 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların savaşa girmesinden önce, Harbiye Nazırı Enver Paşa Antalya’ya yaptığı bir gezi sırasında Çeltikçi’de durarak halkla konuşmuş, anlaşarak bedeli 12 yılda ödenmek üzere araziyi halka verdiği söylenmektedir. Arazinin halk tarafından alınmasından sonra bu günkü iki mahalle oluşturulmuş, daha sonra bu mahallelerin birleşmesiyle Haziran 1968 de Çeltikçi Belediyelik olmuş, ilçe oluncaya kadar da Nahiye Müdürlüğü ile idare edilmiştir. 1991 yılında da Burdur İli'ne bağlı işçe durumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:03:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR