2
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMANLI - BURDUR

Karamanlı Genel Bilgi

Karamanlı Havadan Görünüm

Akdeniz Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı ilçe olan Karamanlı, Asartepe, Ardıçlı Tepe ve Menekşe Sivrisi adlı tepelerin eteğinde yer almaktadır. Akdeniz şeridi ile ilçe arasında ve ilçenin güney batı yönünde bulunan yükseltiler yörenin belli başlı engebeleridir.

Yüzölçümü 440 km2 olan ilçenin, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 8.152'dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayisi de çevre İlçelere göre ileri seviyededir. Son yıllarda mermercilik; açık ocak ve işletme şeklinde önem kazanmıştır. Hayvancılık ileri düzeyde olup, koyun, keçi ve sığır yetiştirilmektedir. Ayrıca arıcılık da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Süt sanayi ve kümes hayvanları ilçenin belli başlı gelir kaynakları arasındadır. Tarım ve hayvancılık yanında yeni gelişen mermercilik de iş alanlarının açılmasında yer almıştır.

Karamanlı'dan genel Bir Görünüm

Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu kilim, zili, cicim dokumacılık kursları, tamamen orijinal yün ve kök boyadan üretilen dokumalarla ilçeye yeni bir ekonomik boyut getirmiştir. Ayrıca Değirmendere üzerinde yapılan Karamanlı Barajı 3.043 hektarlık bir alanı sulaması öngörülmüştür. Baraj, 1973 yılında hizmete girmiştir.

Karamanlı’ nın çok eski bir yerleşim merkezi olduğunu Ardıçlı Tepenin eteğinde bulunan Kocapınar’daki Eski Yunan ve Romalılar devrinden kalma, lahit kapakları, mezarlar ile Ardıçlı tepenin eteğinde bulunan kayalardaki mağara evlerden anlaşılmaktadır. Karamanlı’da ilk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından başladığı kesinlik kazanamamakla beraber, Neolitik Çağ’dan itibaren buraya yerleşildiği sanılmaktadır. Yöre M.Ö.800-500 yılları arasında Persler’in, Hititlerin ve Büyük İskender'in Anadolu'ya gelişi ile birlikte Makedonyalıların egemenliği altında kalmıştır. Ayrıca Frigler, Pisidialılar ve Lydialılar, İskender'in ölümünden sonra da Seleukoslar buraya hakim olmuşlardır. Onların ardından yöre, Romalılar ile Bizanslıların eline geçmiştir.

Karamanlı Barajı

Malazgirt Zaferinden (1071) sonra Anadolu Selçuklu Devleti buraya hakim olmuş, Anadolu Selçuklu Devletinin dağılmasından sonra da Karamanoğulları Beyliği 1282'de yörede egemen olmuştur. Antalya ve çevresinde de Karamanoğullarından kalma pek çok eser de bunu kanıtlamaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in Karamanoğlu Beyliğini ortadan kaldırmasından sonra, Karamanoğullarını Anadolu'nun değişik yerlerine dağıtmış, bunlardan bir gurup da Karamanlı civarında Eskiköy, Türkmen, Gebice, Gedikyap ve Ferizli denilen yerlere yerleştirilmiştir. Buraya ilk gelen Karamanoğlu, Ardıçlı Tepenin eteğindeki Kocapınarın başına, sonra gelen Caferoğlu da Yediurgan denilen yerde, Karaağaçlı Pınarın başına yerleşmişlerdir. Günümüzde bu kişilerin isimleri yörede mahalle olarak yaşamaktadır. Karamanlı, 1911 yılına kadar köy olarak kalmış, 1928'de bucak merkezi olmuştur. Bundan sonra hızla gelişen Karamanlı, 1972 yılında İlçe haline getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen herhangi bir tarihi yapı bulunmamaktadır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:15:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR