4
Mayıs
2024
Cumartesi
KEMER - BURDUR

Kemer Genel Bilgi

Kemer'den Bir Görünüm

Akdeniz Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Kemer, Kemer ilçesi kuzey ve doğuda Burdur ili merkez ilçesi, güneyde Antalya ili Korkuteli ilçesi, güneybatıda Tefenni ilçesi, batıda Karamanlı ilçesi ile çevrilidir. İlçe merkezi Yakalar, Belenli Köylerinin güneyini kaplayan ve Antalya ili Korkuteli İlçesi ile doğal sınır oluşturan Rahat Dağları eteğinde kurulmuştur. Boz dağ bu dağ silsilesinin en yüksek noktasıdır. İlçe arazisi ormanlık ve dağlık olup, büyük kısmı da ovada yer almaktadır.

İlçenin büyük akarsuyu yoktur. İl Merkezine 57 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 254 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 4.714'tür.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başlıcaları buğday, şekerpancarı, haşhaş ve elmadır. Hububat tarımı genellikle hayvan beslemesini destek amacıyla yapılmaktadır.

Kemer'in tarih öncesi çağlarına ait yeterli bilgi bulunmamaktadır. İlk kez yörede MÖ.1900 yıllarında Pisidyalılar buraya yerleşmişlerdir. İlçe merkezi ve köylerinde rastlantı sonucu Frig, Lydia ve Roma dönemine ait mimari parçalar ve mezarlarla karşılaşılmıştır. Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bazıları da bu yöreye yerleşmişlerdir. Osmanlı döneminde yöre ile ilgili herhangi bir tarihi olay geçmemiş bu yüzden de arşivlerdeki belgelerde bu konuda bir bilgi bulunmamaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Nahiye merkezi olan kemer, 1988 yılında Burdur İline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:17:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR