3
Mayıs
2024
Cuma
TEFENNİ - BURDUR

Tefenni Genel Bilgi

Tefenni Genel Görünüm

Akdeniz Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Tefenni'nin, kuzeyinde Karamanlı, doğusunda Karamanlı ver Kemer, güneydoğusunda Antalya, güney ve güneybatısında Çavdar, batı ve kuzeybatısında Denizli ili bulunmaktadır. İlçenin güneydoğu kesimini Batı Toroslar, batı ve kuzey kesimini de, en yüksek noktasına ilçe sınırları içerisinde ulaşan Eşler Dağı engebelendirmektedir. İlçenin iç kesiminde ise orta yükseklikte hafif düzlükler halinde Tefenni Ovası yer almaktadır. Tefenni Ovası, jeolojik yönden çok önemli olup, tektonik olaylar sonucu ortaya çıkmıştır. Ovanın ortasında kireç taşı tepeleri bulunmaktadır. Bu tepeler mezozoik (İkinci Zaman) zamanda oluşmuştur.

İlçe topraklarından kaynaklanan Eren Çayı (Bozçay) sularını Burdur Gölü'ne döker. Güney ve güneybatı kesimindeki küçük derecikler ise Dalaman Çayı'na kadar uzanır. İlçedeki doğal bitki örtüsü step görünümde olmasına karşılık Eşler Dağı eteğinden doruğuna kadar kızılçam, sedir, karaçam ve ardıç ormanları ile kaplıdır. Burdur'a 71 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 505 km2 olup, toplam nüfusu 11.939'dur.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılık ve dokumacılığa dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, patates, soğan, şeker pancarı, nohut, anason, elma ve üzümdür. Az miktarda da olsa armut, mısır, fasulye, haşhaş üretilmektedir. Hayvancılık önemli düzeyde olup, koyun, keçi sığır yetiştirilir. İlçede halı, kilim ve düz yaygılar da dokunmakta ve bu da ilçe ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır. İlçe toprakları içerisinde, niteliği az olmakla beraber linyit yatakları da bulunmaktadır.

Tefenni'den Genel Bir Görünüm

Yörede ilk yerleşimin Kalkolitik Çağda (MÖ.5500-3500) yıllarında başladığı sanılmaktadır. Ancak Tefenni'de arkeolojik araştırmalar yapılmadığından bu konuda sağlıklı ve kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İlk Çağlarda Temennos ismi ile tanınan bu kasabada antik kalıntılar da günümüze ulaşamamış veya toprak altından çıkarılmamıştır. MÖ. 800-500 yıllarında, İstefani isimli bir Rum köyü burada kurulmuştur.

XIII.yüzyıla kadar da yöre Bizanslıların egemenliğinde kalmıştır. Osmanlı döneminde Burdur sancağına bağlanmıştır. Nitekim Tefenni Ali Cevad’ın “Memalik-i Osmaniye’nin Tarih ve Coğrafya Lügatı" isimli eserinde; Tefenni Konya Vilayetinin Burdur Sancağına bağlı bir kaza, olarak belirtilmektedir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:21:55

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR