2
Mayıs
2024
Perşembe
YEŞİLOVA - BURDUR
Belediye Sayfaları
Nufus
251.181
Yüz Ölçümü
7.835
İlçe Sayısı
11
Vali
Nufus
18.611
Yüz Ölçümü
1.261
Belediye Sayısı
39
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yeşilova Genel Bilgi

Yeşilova Genel Görünüm

Güneybatı Anadolu’da, Göller Bölgesinde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Yeşilova, doğusunda Burdur İli, batısında Acıpayam İlçesi, güneyinde Karamanlı İlçesi, kuzeyinde ise Çardak ve Başmakçı ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları içerisinde bulunan Salda Gölü Türkiye'nin en derin gölü olup, yöreye büyük ölçüde turizm geliri sağlamaktadır. Ayrıca Yarışlı Gölü, Bayındır Gölü ilçe toprakları içerisindedir. Bunlardan Yarışlı Gölü'nün yaz aylarında kuruduğundan suyundan yararlanılamamaktadır. Gençali Gölü de DSİ tarafından kurutularak tarım alanına dönüştürülmüştür. İlçedeki Akarsulardan Salda Çayı, Eşeler Dağından çıkan Köpek Çayı ile Doğanbaba Çayı, Salda Gölü'ne, Armutlu Çiftliğinden çıkan Armut Çayı Bayındır Gölü'ne dökülür. Ayrıca Yarışlı Gölü'ne dökülen Yarışlı Çayı ile Eşeler Dağından çıkan Niyazlar Çayı da Yeşilova'yı sulamaktadır. İlçenin tek dağı olan Eşeler Dağı (2.254m.), kısmen ormanla ve meralarla kaplıdır. örtülüdür. Bu dağda zengin krom madeni yatakları bulunmaktadır.

Salda Gölü

Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir. Burdur il merkezine 60 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.261 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 22.173'tür.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Başlıca tarımsal ürün olarak buğday, arpa, patates, soğan ve baklagiller yetiştirilmektedir. Sebze ve meyvacılık da yaygındır. Hayvancılıkta koyun, keçi ve sığır yetiştirilmektedir.

Yörendeki ilk yerleşimin kalkolitik dönemde (5500-3500) başladığı, Dereköy ve Gencali’de yapılan yüzey araştırmalarında ele geçen çanak çömleklerden anlaşılmaktadır. Selçuklu öncesi yerleşimi ile ilgili kalıntı ve buluntulara ilçede rastlanmamıştır. Yeşilova ve yöresi Malazgirt savaşı'ndan (1071) sonra 1093'te Türkmenler buraya yerleşmiş ve zaman zaman bu topluluk Bizanslılarla çatışmıştır. Alman İmparatoru Frederik Barbaros 1190'da Haçlı ordusu ile birlikte buraya kadar gelmiştir. Bundan yararlanan Bizans veliahtı olduğunu iddia eden Aleksi, bölgeye hücum etmiştir. Buna karşılık Selçuklular buraya asker göndererek Köpekbeli Savaşı'nda bu saldırıları geri çevirmiştir. Bu savaşta Bizanslılara büyük ölçüde satır atıldığı için, bölgeye Satırlar denmiştir. Bunun dışında bölgede tarihe geçecek önemli bir olay olmamıştır.

Onocak (Veli Dede) Türbesi

1288 tarihli Osmanlı Salnamesine göre Satırlar Köyü 33 haneli ve 120 nüfuslu; 1305 tarihli Salnamede de; Erle nahiyesinde 148 misafirhane, 18 un değirmeni, 6 dükkan, 1 han, 1 lokanta, 26 cami, 19 sıbyan mektebi, 8 tekke, 3 türbe, 38 çeşme ve 26 çamaşırhane olduğu kaydedilmiştir. Aynı zamanda “Eyyüce Kilim” dokunurdu denilmektedir. Birde Gümüş gölü denen bir gölden bahsedilmektedir ki Cuinet’e göre 300 ton, salnameye göre 110 ton tuz elde edildiği bildirilen bu gölün şimdiki Acı göl (Dereköy) olabileceği sanılmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Yeşilova adı ile Burdur’a bağlanan Erle nahiyesinin bazı köyleri zaman içerisinde Denizli iline ve bazı köyleri de Burdur iline verilmiştir. Acıpayam kazasına bağlı iken, 1936 yılında Burdur iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede XIX.yüzyılda yapıldığı sanılan Onacak Türbesi bulunmaktadır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:26:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR