2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

"Kendimizi doyuramaz hale geldik!"

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (TZMO) Danışma Kurulu toplantısında konuşan Genel Başkan Gökhan Günaydın, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu, ancak kendini doyuramaz bir duruma geldiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi ile Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Şubesi'nin ortaklaşa düzenlendiği 44. Dönem 1. Danışma Kurulu toplantısı, Antakya Ottoman Palas Oteli'nde gerçekleşti. Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve 26 şube başkanının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı Ali Muhitin Varol, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Raci Yapar, Hatay Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz, Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek ve AKİB Başkanı Ali Kavak da katıldı.

Toplantıda konuşan TZMO Genel Başkanı Günaydın, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini ifade ederek, "IMF ve Dünya Bankası, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplantıda, küresel ısınma ve verimlilikte önemli düşüşler nedeniyle tarım ve gıda krizi alarmı verdi. Tarımda yaşanan sıkıntı nedeniyle dünya genelinde yaşayan 6.5 milyar insanın 850 milyonu aç durumda. Buna her yıl 150 milyon kişi daha ilave ediliyor. Türkiye'de de durum çok farklı değil. 2004-2007 yılları arasında 1.4 milyon üretici, çiftçiliği bırakmak zorunda kaldı. Nüfusumuza her yıl 6 milyon kişi ilave ediliyor. Kişi başına yılda 200 kilo buğday tüketimi gerçekleşiyor. Geçen yıl 17 milyon ton buğday üretimi gerçekleşti. Türkiye'nin hedefi 26 milyon ton buğday üretmek olmalı. Bu açığı ithalatta gidermek büyük ekonomik sorunlara neden olur. Türkiye sahip olduğu potansiyelle çok önemli bir tarım ülkesi, ancak kendi insanlarını bile doyuramayacak durumda. Doğru tarım politikalarıyla içinde bulunulan bu olumsuz koşullar hızla değiştirilebilir ve tarımda büyük bir kalkınma sağlanabilir'' diye konuştu.
Tarımda vahşi sulamadan vazgeçilerek, yağmurlama ve damlama yöntemiyle sulama yapılması gerektiğini belirten Günaydın, ''Vahşi sulamadan vazgeçilmesi halinde yüzde 35-40 kadar tasarruf sağlanır. Yağmurlama ve damlama sisteminin yaygınlaşması için eğitim çalışmaları yapmaktayız'' dedi.

Daha sonra söz alan Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, "Maalesef Amik Ovası'nda kurallık çölleşmeye doğru gidiyor. Bunun en büyük nedeni ise çiftçilerimizin sulamada yaptıkları yanlışlıklardır. Mutlaka Amik Ovası'nda damlama sulama sistemine geçilmesi gerekir. Çiftçiler ise sulama konusunda bilinçlendirmelidir. Öte yandan Amik Ovası'ndaki çiftçilerimiz sadece pamuk ekiyor, bu da çok su istiyor. Ama çiftçilerimiz meyve gibi alternatif ürünlerin ekimine yönlendirilirlerse hem daha az su kullanımı sağlanacak hem de çiftçi zor durumda kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek ise yaptığı konuşmada, yıllardır yapılmak istenen barajların yavaş işleyen bir bürokrasi yüzünden tamamlanamadığını ifade etti ve istendiği takdirde Amik Ovası için hayati önem taşıyan barajların 3-4 ay içinde bitirilebileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan AKİB Başkanı Ali Kavak da, kimyasal kalıntılardan dolayı tarımda büyük bir sıkıntı yaşadığını ve bu sıkıntıların ihracatta önemli düşüşlere yol açtığını vurgulayarak, yaşanan bu sorunların çözümü noktasında Türkiye genelinde işsiz bekleyen 20 bin ziraat mühendisinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 14:31:12
Güncelleme :24 Mayıs 2008 Cumartesi 15:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?