2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

450 yıllık bayramlaşma geleneği

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe köyünde 450 yıldır yaşatılan gelenekte, yaklaşık iki bin kişi köy meydanında toplanarak bayramlaşıyor.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sonrasında ordunun bir bölümünün ayrılarak Yayladağı yöresine yerleşmesinden bu yana yaklaşık 450 yıldır yaşatılan bayramlaşma geleneği hiç değişmedi. Bayramdan bir gün önce, Türkiye'nin dört bir yanındaki aile fertleri büyüklerinin ellerini öpmek bayramda yanlarında olmak için Yeditepe köyüne gelip bayramı burada geçiriyorlar.

Bayram Namazından sonra köylüler ilk olarak mezarlıkta kaybettikleri yakınları için Kuran okuyup dua ettikten sonra köy meydanında toplanıyor. Yaklaşık iki bin kişi bu gün de bayram namazı, mezarlık ziyareti ve sonrasında bayramlaşmak için bir araya geldi.

Küçük büyük yaşlı genç yaklaşık 2 bin kişi, bir birleriyle tek tek bayramlaştı.
Bu bayramlaşma geleneğinin yüzyıllardır sürdürüldüğünü söyleyen köylülerden Mehmet Yetim, "Ben kendimi bildim bileli bu gelenek var. Dedem de çocukluk dönemindeki bu geleneği bize anlatırdı. Yaklaşık 450 yıllık bir gelenek ve bizler bunu yaşatıyoruz yaşatmaya da devam edeceğiz" dedi.

80 yaşındaki Hüseyin Deniz'de yörede bu bayramlaşma geleneğinin sadece Yeditepe köyünde yüzyıllardır sürdürüldüğünü söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 11:57:47
Güncelleme :30 Eylül 2008 Salı 12:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?