2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

800 çiftçiye icra şoku!

Suriye'nin, Asi Nehri'nde uyguladığı su politikası ile yazın kuraklık kışın ise su baskınları ile boğuşan Amik Ovası'nda yaklaşık 800 çiftçiye elektrik borcu nedeniyle icra takibi başlatıldı.

TEDAŞ Hatay İl Müdürü İlhan Karabulut, yaptığı açıklamada, Antakya merkez, Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde üretim yapan ancak yaklaşık 2 milyon YTL elektrik borcunu ödemeyen çiftçiler hakkında icra takibi başlattıklarını belirterek, şu ana kadar 200 kişiye tebligatı ulaştıramadıklarını, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 150 çiftçi hakkında da adli işlem başlatıldığını kaydetti.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek de, sulama barajı yatırımlarının henüz tamamlanmadığını ve 1 milyon 150 bin dönüm alana sahip Amik Ovası'nın neredeyse tamamında elektriğe dayalı tarımsal sulama yapıldığını belirterek, "Ortaya çıkan bu rakam sulama konusunun nedenli önemli olduğunu gösteriyor. Ne yazık ki, ovada su yok. Küresel ısınma nedeniyle su çok kıymetli bir hale geldi. Çiftçimiz, yeraltı suları ile tarımsal sulamayı gerçekleştirmeye çalışılıyor. Elektrik enerjisinde ki son zamlar bizi oldukça mağdur etti, çiftçiyi üretemez hale getirdi" dedi.

2002 yılında tarımsal sulamaya yapılan yüzde 35'lik teşvikin kaldırıldığını hatırlatan Civelek, "Zor durumdayız ve borçların yeniden yapılandırılmasını bekliyoruz. Tarımsal sulama alanındaki elektrik kullanımına destek bekliyoruz. Bu sadece Amik Ovası'nın değil Türkiye'nin ortak sorunudur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 11:30:36
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 11:33:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?