8
Mayıs
2024
Çarşamba
HATAY

Aba güreşi dünyaya açılıyor

ABA GÜREŞİ DÜNYAYA AÇILIYOR

Geleneksel Spor Dalları arasında yer alan ve kökeni Orta Asya'ya dayanan, Gaziantep-Kahraman Maraş ve Hatay yöresinde, her düğün bayram ile festivalde yapılan 'Aba Güreşi'nin dünyaya tanıtılması için proje başlatıldı.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, öncülüğünde oluşturulan ve aralarında, Mehmet Şeyho ve Mustafa Karagöl gibi Türk sporunun duayen isimlerinin de yer aldığı komite, Hatay'ın kapışmalı, Gaziantep'in aşırtmalı ve Kahramanmaraş'ın şalvar güreşlerinin tüm yönleriyle inceliyor.

Türkler tarafından 5 bin yıldan buyana yapılan, Hatay pilot bölge seçildi. 15 kişilik tertip komitesi, aba güreşini uluslar arası arenaya taşımak için, kuralları yazılı hale getirip Federasyonun kurulması için çalışma yürütüyor.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, konuya ilişkin yapılan değerlendirme toplantısında ata sporu olan aba güreşini Rusya'nın eline bırakmayacaklarını kaydetti.

Aba güreşini hak ettiği yere taşıma adına yola çıktıklarını belirten Başkan Savaş, son iki yıldır uluslar arası etkinlik olarak düzenledikleri güreşleri önümüzdeki yıldan itibaren Dünya Şampiyonası olarak düzenleyeceklerini belirti.

Federasyon kurma çalışmalarının olduğunu belirten Başkan Savaş, Antakya'da arena olarak tabir edilen güreşlerin yapıldığı "Mersah"ı yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Hatay Geleneksel Aba Güreşi Yürütme Kurulu Başkanı İbrahim Öztek, tarihi aba güreşlerini geliştirip yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Öztek, Hatay'ın kapışmalı, Gaziantep'in aşırtmalı ve Kahramanmaraş'ın şalvar güreşlerinin tüm yönleriyle incelendiğini, bunları uluslararası alanlara taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Aba güreşlerinin "Geleneksel Spor Dalları Federasyonu"na bağlı faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Öztek, "Bölgeye özgü tarihi aba güreşlerini geliştirip, yaygınlaştıracağız. 5 bin yıldan bu yana bölgede yapılan aba güreşleri hak ettiği yeri alamamıştır. Halen ciddi kuralları ve milli takımı yoktur. Bunun için Türkiye Özerk Geleneksel Güreş Federasyonu'nu kurmaya karar verdik" dedi.

Milletlerin millet olma yolunda kültürlerinin büyük önemli olduğuna vurgu yapan spor yazarı Mehmet Şeyho, "Aba güreşini bende yaptım. Hatay'da doğan her erkek çocuk yapmak zorunda. Dünyada bir araştırma yapılsa dünyada spora bu kadar erken yaşta başlanılan bir il bulunamaz" dedi.

ABA GÜREŞİ DÜNYAYA AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 16:02:01
Güncelleme :7 Aralık 2010 Salı 16:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?