8
Mayıs
2024
Çarşamba
HATAY

Aba güreşleri dünyaya açılıyor

5 BİN YILLIK ABA GÜREŞLERİ DÜNYAYA AÇILIYOR

Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof.Dr. İbrahim Öztek, Aba Güreşinin Türkiye'nin ve özellikle Hatay'ın 5 bin yıllık geçmişi olan bir spor olduğunu ve Rusya tarafından sahiplenilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof.Dr. İbrahim Öztek, Türkiye'de ilk defa, Antakya Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Aba Güreşi Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile işbirliği ile Antakya'da yapılacak 'Aba Güreşi Cumhuriyet Kupası İller Şampiyonası' için Hatay'a geldi. Aba güreşi'nin Rusya tarafından sahiplenilmeye çalışıldığını söyleyen Öztek, Yunanistan'ın, Gaziantep baklavasına sahip çıkması gibi, Rusya'nın da

Hatay'ın Aba güreşine sahip çıktığını söyledi.

Öztek, 'Dünya Aba Güreşi Federasyonu' veya 'Dünya Geleneksel Spor Dalları Federasyonu' adı altında federasyon kurmayı planladıklarını, bu düzenlemelerden sonra, Avrasya; hatta dünya şampiyonası düzenlemeyi hedeflediklerini vurguladı.

Amaçlarının Aba güreşlerini tüm dünyaya yaymak olduğuna da değinen Öztek "5 bin yıllık bir geçmişi olan Aba Güreşleri maalesef bu bölgeye hapsedilmiş; sahipsizlikten ve teşviksizlikten unutulmuş durumda. Bu sporu bu durumdan kurtarmak ve Aba güreşlerini bütün dünyaya yaymak için, uluslar arası organizeler yapıyoruz. Uluslar arası organizeler için, uluslar arası kurallar; hakem yönetmeliği, müsabaka yönetmeliği, organize yönetmeliği düzenlememiz ve geliştirmemiz lazım" dedi.

Öztek, "Aba güreşinde Hatay'ın ciddi bir potansiyeli var, bu yüzden Aba güreşinin dünyaya açılması noktasında yoğun bir çaba içerisindeyiz. Sporcuların teşviki için yerelde güreş ağaları güreşçilerimize destek oluyor ama bu güreşçilerimizin uluslar arası alanda başarı elde edebilmesi için altyapı çalışmalarımız var" diye konuştu.

Antakya'da yapılacak 'Aba Güreşi Cumhuriyet Kupası İller Şampiyonası'nda 25'e yakın ilden katılacak sporcular olduğunu hatırlatan Öztek, Gaziantep'ten aşırtmalı, Kahramanmaraş'tan şalvarlı, bazı illerden judocular, kuraşçılar ve serbest güreşçilerin, Aba Güreşi Cumhuriyet Kupası İller Şampiyonası için Antakya'da Aba Güreşi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2010 Cumartesi 11:36:05
Güncelleme :30 Ekim 2010 Cumartesi 12:57:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?