2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Akdeniz'de yeni balık türleri oluştu

Akdeniz'de küresel ısınmaya bağlı olarak, bazıları zehirli 68 yeni balık türünün yaşamaya başladığı ve halkın iyi tanıdığı lagos ve barbunya gibi lezzetli türlerin ise azaldığı bildirildi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan, Mustafa Kemal Üniversitesine bağlı Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Akdeniz'e küresel ısınmadan önce yılda 1-2 yeni balık türünün girdiğini, şimdilerde ise bu rakamın 4-5'e çıktığını belirterek, bunlar arasında yararlı olanların yanı sıra, zararlı olanların da olduğuna dikkati çekti.

Akdeniz'de 48 familyadan toplam 68 çeşit yeni balık türünün yaşamaya başladığının tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Turan, "Akdeniz'de 1975 yılında 21,5 derece olan su sıcaklığı, 2008'de 23,5 dereceye çıktı. Kızıldeniz ve Atlantik Okyanusu'ndan gelen yeni türler ve deniz suyu sıcaklığının 2 derece artması nedeniyle, balıkların üreme zamanı, yeri, yaşama alışkanlıkları değişiyor" dedi. 

Eskiden sıkça görülen balıkların, artık uğramaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, şöyle devam etti:

"Yeni türler, Akdeniz'in yerli balıklarıyla savaş haline girdiler. Kim güçlüyse, diğerini kovmakta ve yok etmekte. Kızıldeniz'den yeni gelen balık türleri genellikle 'karnivor' denilen güçlü ve yırtıcı türler olduğu için, bu savaşı kazanmakta. Böylelikle, Akdeniz'de alıştığımız balık türleri gitgide azalmakta. Bunlar arasında lagosu ve barbunyayı sayabiliriz. Bu durum ticari kayıplara da neden olmakta. Balıkçılar, istedikleri türleri avlayamaz duruma geldi."

AA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 10:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serap yılmaz IP: 88.225.240.xxx Tarih : 15.07.2008 13:55:54

karamağara ve civarında gübre yapımı dinamitler atılıyor. sahilde bulunan yosunlar imha ediliyor."şu balık bitti bu balık geldi" demekle bu işler olmuyor sayın dekan. birazcık çevrenbize bakın deniz nasıl kullanılıyor.