3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Akdeniz'in 'Kızıl' misafirleri

Doğu Akdeniz'deki deniz kirliliği, küresel ısınma ile değişen canlı türleri ve balıkçılık stoklarını incelemek üzere KKTC'de yaptığı çalışmanın ardından İskenderun Körfezi'ne gelen İstanbul Üniversitesi'nin araştırma gemisi ''Yunus S'' körfezde bugün araştırma yaptı.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi, denize iki kez ağ atarak, 30 metre derinlikten su örneği aldı.

Ekip, Akdeniz'de daha önce görülmeyen balık türlerini ağlarla su yüzüne çıkarırken, incelenmeyecek deniz türleri ise yeniden denize atıldı.

33 DENİZ CANLISI ZEHİRLİ

Ağlara ''Squilla nassanersis'' ile ''iskarnoz'' balık türlerinin takıldığını gören Öztürk, ''Kızıldeniz kökenli olan bu deniz canlıları, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak Akdeniz'e giriyorlar'' dedi.

Şu ana kadar Akdeniz'e Kızıldeniz'den giren 59 farklı deniz canlısı türü saptadıklarını belirten Öztürk, bu türlerden 33'ünün zehirli olduğunu söyledi. İskenderun Körfezi'nin ardından yarın Suriye'nin Lazkiye kentine giderek çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Öztürk, ''Suriye'den Lübnan, daha sonra da Mısır'a geçeceğiz. Gittiğimiz ülkelerde o ülkelerin bilim adamlarıyla birlikte çalışacağız. Çalışmalarımızı 20 Ağustosta tamamlayacağız'' diye konuştu. 



AA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2007 Cumartesi 17:55:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?