5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Amik Ovası göle döndü

Hatay'da, haftalardır süren yağışların ardından; Amik Ovası göle döndü. Suriye'nin de Zeyzum Barajı'nın kapaklarını açmasıyla Asi Nehri taştı ve Hatay genelinde su baskınları yaşanıyor.

Hatay'da, su taşkınları dolayısıyla en çok tarım arazilerini etkiledi. Ova etrafındaki, Akkerpiç, Aktaş, Alaattin, Apaydın, Araphan, Bağlama, Benekli, Bohşin, Comba, Çıngıllı, Demirköprü, Gülova, Hacıpaşa, Karabatak, Karacanlar, Kazkeli, Kırmıtlık, Kumtepe, Kurtuluş, Melekli, Suatlı, Sulu, Saçaklı ve Terzihoyük köylerine ait yaklaşık 300 bin dönüm ekil tarım arazisi ile ekime hazırlanan yaklaşık 100 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. Köylerde yüzlerce evi de su bastı. Selden en çok etkilenen Kurtuluş Köyü'nde 120 ev sular altında kalırken bu evlerde oturan vatandaşlar tahliye edildi ve yakınlarının evlerine yerleşti.

EN BÜYÜK HASAR KURTULUŞ KÖYÜNDE

Kurtuluş Köyü Muhtarı Mahmut Saz, ovada hasarın büyük olduğunu, köyüne ait 8 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını belirtti.

Köyde 120 evi, onlarca küçük ve büyük baş hayvanların ahırını su bastığını vurgulayan Saz, Hatay Valiliği ve Reyhanlı Kaymakamlığının köylerde yaptığı çalışmaların memnuniyet verici olduğunu belirterek, su baskınları dolayısıyla hayvanların yemlerinin telef olduğunu, hayvanlara verecek yem bulamadıklarını dile getirdi ve bu konuda devletten yardım beklediklerin
söyledi. Kurtuluş Köyü'nde 60 ev su baskını nedeniyle tahliye edildi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ DOSTLUK BARAJI'NDA

Karacanlı Köyü Muhtarı Ayhan Karavapur ise Asi nehri, Karasu ve Afrin çayının taşması ile ciddi bir afet yaşadıklarına değindi. Karavapur, "Su taşkınları dolayısıyla çok sayıda evi su bastı. Koy hizmetleri Afrin çayı üzerinde çalışma yapıyor. Bu su taşkınları Suriye'nin baraj kapaklarını açması dolayısıyla yaşanıyor. Sorunun çözümü Dostluk Barajının yapımıdır ve Suriye'den gelen sel suyu da Dostluk Barajı ile engellenebilir" dedi.

Terzihöyük Muhtarı Ali Güler de, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi. Maddi sıkıntı yaşadıklarını belirten Güler, banka kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Ekili tarlaların ve otlakların su altında kaldığını belirten Güler, çiftçi kredisi alan yüzlerce çiftçinin ciddi sıkıntı içerinse gireceğin dile getirdi ve bankalardan borçların afet bölgesi kapsamında ertelenmesin talep etti.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2012 Salı 17:45:59
Güncelleme :31 Ocak 2012 Salı 17:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?