3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Amik Ovası'na uydudan gözetim

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi'nde, “Uzaktan Algılama Yöntemi” ile Amik Ovası'nda kaç çeşit toprak bulunduğu, hangi ürünlerin ekiminin daha uygun olacağı ile ilgili ”Toprak Haritalaması”nın yapıldığı bildirildi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref Kılıç, uydudan çektikleri fotoğraflar ve yaptıkları analizlerle Amik Ovası'nın toprak haritasını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Arazi kaynaklarından iyi bir şekilde yararlanmak için toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

“Doğu Akdeniz Bölgesi'nin en önemli tarım alanlarından biri olan 125 bin hektarlık Amik Ovası ile ilgili bu güne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış. Bu kapsamda 2002 yılında Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) 'Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleriyle Amik Ovası'nın Detaylı Toprak Etüt Haritalaması ve Arazi Kullanım Planlaması' projesini sunduk ve çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında arazinin görüntüsünü alabilmek için ABD ve Fransız uydularından yararlandık. Uydudan çekilen fotoğraflar sayesinde ilk aşamada arazinin sınırlarını, su kaynaklarını belirledik.”

“OVADA 40 TOPRAK ÇEŞİDİ VAR”

Görüntüler yardımı ile ekim alanlarında bulunan topraktan örnekler aldıklarını ve bunları laboratuvar ortamında incelediklerini belirten Kılıç, ”Yaptığımız analizler sonucunda ovada kimyasal, fiziksel, mineralojik ve biyolojik açıdan 40 farklı toprak çeşidi olduğunu tespit ettik” dedi. Üreticilerin bugüne kadar toprağın en iyi hangi ürünü vereceğini bilmeden bilinçsiz ekim yaptığını vurgulayan Kılıç, toprak haritası ile üreticilerin daha bilinçli ekim yapabileceğinin söyledi.

Amik Ovası'nın topraklarının bundan sonra ekolojik özelliklerine uygun, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılacağını ifade eden Kılıç, “Yaptığımız bu çalışmayı üreticilere anlatacağız ve topraklarına hangi ürünü ekerek daha kazançlı olacaklarını söyleyeceğiz. Böylece ovamız daha etkin bir şekilde kullanılabilecek. Ayrıca haritalama yöntemi ile hangi toprağa hangi ürün ekildiğini ve yıl sonunda ne kadar ürün toplanacağını da projemizle ortalama olarak hesaplayabileceğiz” diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 10:33:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?